Svjetski dan palačinaka obilježen u Akta.ba: Poznati kuhar poručuje, jedite ih kad god poželite

16.02.2021. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Svjetski dan palačinaka obilježen u Akta.ba: Poznati kuhar poručuje, jedite ih kad god poželite
OTVORI GALERIJU

Svjetski dan palačinaka nema svoj fiksni datum već se obilježava svake godine na utorak 40 dana prije Uskrsa odnosno prije početka korizme.

Slane, slatke, nafilovane, tanke, ili pak debele palačinke potiču još iz antičkog perioda. Rimljani su ih nazivali ”alia dulcia” što u prevodu sa latinskog znači ”nešto slatko”. Palačinke su se vremenom udomaćile i prilagodile mnogim nacionalnim kuhinjama.

Danas je njihov dan. 

Međunarodni dan palačinaka nema svoj fiksni datum, već se obilježava svake godine na utorak 40 dana prije Uskrsa odnosno prije početka korizme.

"Debeli utorak" kako ga mnogi nazivaju obilježava se i u BiH sedmu godinu zaredom u organizaciji Udruženja kuhara i Kluba ljubitelja palačinaka. Ove godine zbog pandemije Corona virusa biće obilježen na drugačiji i skromniji način.

Tim povodom, redakciju portala Akta.ba posjetio je naš dugogodišnji partner i prijatelj Hamid Kurjaković.

"Nažalost, zbog pandemije Corona virusa Međunarodni dan palačinaka ćemo obilježiti sa manjim brojem ljudi. Danas sam pripremio palačinke, uz pomoć mojih partnera, za uposlenike portala Akta.ba. Palačinke ću pripremiti uz proizvode naših partnera mliječne industrije Mi99, Vispak, Klas, Bingo, Mak Zara, Unionfoods i ostalih partnera", kazao je on.

Palačinci su poznati u cijelom svijetu. Kada kažemo američki palačinci možemo zamisliti specifičak oblik palačinka koji je karakterističan za svaku zemlju. Možemo ih jesti kao predjelo ili desert. Hamid ističe da je najbolje da ih jedemo onda kada to zaista želimo.

"Palačinke treba jesti uvijek kada želite da ih jedete. Ne treba se nikada spriječavati. Trebamo tražiti rješenje u kalorijama i potrošnji energije, a ne ograničavati unos", naglasio je Hamid.

Inače, Klub ljubitelja palačinaka je osnovan prije šest godina sa ciljem promocije domaćih proizvođača. U ovom klubu pripremaju razne palačinke. To su palačinci za sportiste, osobe treće životne dobi, te palačinke za one koji ne mogu konzumirati neke određene sastojke poput glutena. Trude se da njihov sastav prilagode sezoni tako stavljaju jagode, dunje, višnje i ostalo voće, a čokolada je dodatak koji je uvijek u sezoni. Mnoge poznate ličnosti su probale Hamidove palačinke, a on posebno pamti jednu.

"Za Amiru Medunjanin sam naparavio palačinak u kombinaciji sa ćevapom. Rekla je da sam uspio da spojim dvije stvari koje ona najviše voli. Bila je oduševljena", rekao je Hamid.

Klub ljubitelja palačinaka u budućnosti planira otvoriti vlastitu palačinakaru u kojoj će biti dobrodošli svi ljubitelji palačinaka. 

E.O.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza