Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Svjetski dan voda – Beč otvara svojih 900 fontana i česmi

Beč će današnji "Svjetski dan voda" obilježiti otvaranjem sezone javnih česmi kojih u gradu ima preko 900.

22.03.2016. 09:15 / Izvor: Akta.ba

Beč će današnji „Svjetski dan voda“ obilježiti otvaranjem sezone javnih česmi kojih u gradu ima preko 900. Dodatno se u gradu nalaze i 54 česme i fontane sa statusom kulturno-historijskih spomenika. Stavljanje u pogon će se odvijati postepeno. Prvo se u pogon stavljaju fontane i česme u centru, zatim u prigradskim opštinama, gdje temperature i krajem marta mogu iznositi ispod nula stepeni celzija.

Na kraju Grad Beč otvara i svoje mobilne javne česme sa pitkom vodom.

Upravo je čista i kvalitetna pitka voda najveći ponos gradskog odjela za vode MA31 i Grada Beča koji je ustavom zaštitio ovaj vrijedni resurs od prodaje i obavezao se na snabdijevanje vodom u sklopu „Bečke agende o vodi“.

UN-ov ovogodišnji „Svjetski dan voda“ obilježava pod motom „Voda i radna mjesta“. U Beču su svjesni značaja vode i za stvaranje i dugoročno zadržavanje radnih mjesta. MA31, koji zapošljava oko 600 ljudi, godišnje ulaže oko 50 miliona eura u održvanje vodovodne mreže i postrojenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza