Pauza / SPORT

Tehnologija je ključna za održivosti ski industrije

28.01.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Tehnologija je ključna za održivosti ski industrije

Kao tradicionalni partner Hahnenkamm ski utrke, kompanija Mastercard nastavlja svoja ulaganja u Kitzbühel, uvodeći nove tehnologije plaćanja.

Kao tradicionalni partner Hahnenkamm ski utrke, kompanija Mastercard nastavlja svoja ulaganja u Kitzbühel, uvodeći nove tehnologije plaćanja. Ove godine, napredak je vidljiv kroz prvu hibridnu karticu (proizvođač kompanija LAKS Pay), koja na jednoj beskontaktnoj kartici kombinuje mogućnost plaćanja ski-karte, pristup hotelu i javnom prijevozu. Nova prepaid kartica omogućava besprijekorno iskustvo na planini - potrošači sada mogu da plaćaju, voze se žičarom i uđu u svoje hotelske sobe. Prenosiva Ski2Pay kartica moći će da se koristi u preko 100 skijališta i hotela širom svijeta.

Tehnološki razvoj kompanije Mastercard transformisao je Hahnenkamm utrke iz događaja u kojem je bila u upotrebi samo gotovina, u događaj koji rado prihvata inovativne načine plaćanja. Stručnjaci se slažu da će do 2025. godine većina skijališta slijediti ovaj primjer i uvesti bezgotovinska plaćanja koja pružaju sigurnost, praktičnost i pristupačnost kako turistima tako i stanovnicima. Povezane aplikacije i jednostavne beskontaktne transakcije koje se koriste za iznajmljivanje ski opreme, rezervaciju hotela i vožnju žičarom, stavke su oko kojih se stručnjaci slažu da će unaprijediti iskustvo skijanja i uvesti brojne druge mogućnosti za ovaj zimski sport.

#RaceToTheFuture Sportski razgovori uoči Hahnenkamm 2020 utrka

Nova nezavisna Delphi studija kompanije Mastercard, čiji je autor prof. dr. Sascha L. Schmidt, direktor WHU Centra za sport i menadžment u Düsseldorfu i 46 međunarodnih stručnjaka za alpsku industriju, slažu se da je tehnologija od vitalnog značaja za jedinstveno iskustvo zimskih sportova u budućnosti.

Mastercard je bio domaćin #RaceToTheFuture sportskog razgovora uoči Hahnenkamm utrka, prilikom kojeg je prof. dr.  Sascha L. Schmidt, predstavio rezultate studije, nakon čega je uslijedila i panel diskusija na ovu temu. Panel je moderirala Jeannette Liendo, starija potpredsjednica odjeljenja za poslovanje i komunikacije u Europi u kompaniji Mastercard, koja je o održivosti ski sporta razgovarala sa bivšim šampionima alpskog skijanja Akselom Lundom Svindalom i Daronom Rahlvesom, paraolimpijskom biatlonkom Verenaom Bentele i dizajnerkom igre i simulacije prof. dr Johannaom Pirker.

Održivost ski sporta jedino uz smanjenje utjecaja na sredinu

Uporedo sa jedinstvenim iskustvom plaćanja, očuvanje skijaškog okruženja je najvažniji prioritet u okviru industrije, s obzirom na porast temperature usljed klimatskih promjena. Stručnjaci podržavaju stvaranje i upotrebu vještačkog snijega u cilju poboljšanja prirodnih snježnih padavina kako ne bi došlo do skraćenja sezone. Međutim, stručnjaci se slažu da su inovacije od vitalnog značaja kako bi se smanjili utjecaji na životnu sredinu i dugoročno poboljšali uslovi za održivost sporta, npr. upotrebom obnovljivih izvora energije i iskorištavanjem otopljene vode sa padina.

Tehnologija za prevenciju povreda na padinama

Još jedna oblast koja zahtijeva kontinuitet u inovacijama jeste prevencija povreda na padinama, a stručnjaci pozivaju na dalja tehnološka unaprjeđenja kako bi se rizici dodatno smanjili. Na primjer, inovativna zaštitna oprema koja smanjuje rizik od rotacije kičme pri padu, može pomoći u sprječavanju povreda zbog kojih mnogi sportisti često moraju da završe svoju karijeru. Također, trenutno se razvijaju  vazdušni jastučići namijenjeni kako profesionalnim sportistima tako i turistima za zaštitu od povreda kostiju prilikom skijanja.

e-skijanje za poboljšanje performansi sportista

Istraživanje ističe tehnologiju kao ključnu za poboljšanje performansi sportista. Vještačka inteligencija i sistemi za praćenje performansi uvode se kao način za poboljšanje forme vrhunskih sportista. Dodatno, proširena stvarnost (AR) se uvodi u skijaške sportove na nižim nivoima i ugrađuje se u kacige, prikazujući realne podatke na LCD ekranu kako bi korisnici mogli da vide statistiku i povezuju se sa instruktorima i prijateljima dok se nalaze na padini.

Sarah Lewis, generalna sekretarka Međunarodne skijaške federacije, izjavila je:  „U okviru industrije, zimski sportovi su uvijek težili da budu u skladu sa tehnološkim inovacijama, obezbjeđujući prikladno i jedinstveno iskustvo za korisnike, čineći da to uživanje bude prioritet. Postignut napredak kao što je kupovina svega što vam je neophodno na jednom mestu, pomaže ubrzavanju procesa i omogućava ljudima da brže dođu do ski staza. Međutim, pažnja federacije je usmjerena i na održivost, kao i na koji način možemo doprinijeti zaštiti planina u budućnosti. Tehnologija je ključni dio ove aktivnosti i zato podržavamo i tražimo nova rješenja, kao što je unaprjeđenje u proizvodnji vještačkog snijega, električnih planinskih vozila ili skijališta bez emisjia ugljika. Radujemo se što će u godinama koje dolaze, u skladu sa svojim razvojem i napretkom, tehnologija raditi i u korist očuvanja životne sredine i samim tim i uslovima na planinama. “

Stručnjaci za zimske sportove vide potencijal u računarskim treninzima u cilju poboljšanja performansi profesionalnih sportista i smanjenju rizika od povreda putem simulacija. Međutim, e-skijanje za mlađe generacije ne predstavlja ulaznicu u ovaj sport, jer najznačajniji pokretači mladih koji žele da skijaju jesu njihovi roditelji. Nasuprot tome, stručnjaci predviđaju da će se e-skijanje dobro pokazati na kineskom tržištu koje ima ograničen pristup ovom sportu.

Rodna jednakost kao budućnost skijaške industrije

Uporedo sa tehnologijom, rodna jednakost je ključna tema razgovora kada je u pitanju budućnost skijaške industrije, a eksperti su usredsređeni na takmičarske trke za sportistkinje, kao i na jednakost u odborima. Međutim, stručnjaci vjeruju da postoji samo 50%  šansi da rodna jednakost postane realnost u roku od pet godina.

Jeannette Liendo starija potpredsjednica odjeljenja za poslovanje i komunikacije u Europi u kompaniji Mastercard, rekla je: „Hahnenkamm utrke nalaze se na čelu tehnološkog razvoja od njihovog samog početka. Otkad je počelo naše partnerstvo ulagali smo u ovaj događaj i transformisali ga u događaj na kome je moguća primjena inovativnih rješenja bezgotovinskog plaćanja. Međutim, iako su tehnologija i održivost na vrhu prioriteta, napredak  u pogledu jednakosti polova unutar sporta i dalje je ključni prioritet za Mastercard i zato želimo da ljubiteljima iz svih slojeva društva i bez obzira na spol, omogućimo da se povežu sa svojom strašću i gledaju svoje heroje. "

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza