Pauza

Tekstilni beton mijenja armirani

09.03.2010. 11:04 / Izvor: Nezavisne novine

U građevinarstvu se svake godine, širom svijeta, iskoristi deset miliona tona betona, što je ogromna potrošnja ako se ima u vidu sve veća potreba za štednjom prirodnih resursa, a jedno od mogućih rješenja za uštedu tog materijala predstavlja takozvani tekstilni beton.

Naučnici već godinama traže mogućnosti da u građevine ugrađuju što manje betona, a jedno od mogućih rješenja predstavlja takozvani tekstilni beton, na čijem razvoju već deceniju rade istraživači iz Rajnsko-Vestfalske visoke tehničke škole u Ahenu. Suština tog pronalaska je da se za stabilizovanje betona, umjesto čeličnih šipki, koriste tekstilna vlakna.

Građevine kod kojih se koristi običan, armirani beton, moraju se obezbijediti od različitih opasnosti, a prije svega se čelični nosači moraju zaštititi od rđe. Jozef Heger, profesor u pomenutoj školi, kaže da za zaštitu armiranog betona od korozije, sloj betona mora biti debeo najmanje osam do devet centimetara. Sa tekstilnim betonom, međutim, debljina se može smanjiti na dva do dva i po centimetra. Pored štednje, ukazuje taj profesor, glavna prednost nove vrste betona je što se na taj način mogu graditi mnogo filigranije građevine.

"Tekstil koji se koristi za stabilizovanje betona, nema nikakve veze s odjećom ili posteljinom, pošto se njegova vlakna proizvode od karbona ili od stakla. Ti tekstili imaju drugačiju strukturu, jer se staklena vlakna polažu jedna preko drugih, tako da se stvara neka vrsta rešetke koja se ugrađuje u tečni beton koji poslije mora da se stvrdne", objašnjavaju stručnjaci.

Oni kažu da tako napravljen tekstilni beton može i te kako da se nosi s armiranim betonom kada je u pitanju izdržljivost.

Eksperti koji su istraživali mogućnosti tekstilnog betona novu vrstu građevinskog materijala prvo su koristili za pojedinačne dijelove zgrada - i to samo u Njemačkoj, dok se sada već tekstilni beton koristi i u SAD, Izraelu, Grčkoj i Japanu. I u tim zemljama se tekstilni beton koristi samo u dijelovima zgrada, jer je armirani beton standard već decenijama i skepsa prema nečemu što se zove tekstilni beton je velika.

Naučnici iz Ahena žele da pomognu u promovisanju novog građevinskog materijala i plasiraju ga kao pravu alternativu armiranom betonu. Da bi im to, međutim, uspjelo moraju da dokažu da tekstilni beton može da se koristi i kod većih zgrada. Zbog toga je nova zgrada Instituta za tekstilnu tehniku betona u Ahenu u cijelosti napravljena od tog materijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza