Teoretičari zavjere su u šoku: SAD "gasi" zloglasni HAARP?

27.05.2014. 10:02 / Izvor: 24sata
Teoretičari zavjere su u šoku: SAD 'gasi' zloglasni HAARP?

Nakon 20 godina istraživanja ionosfere, američke snage obavijstile su Kongres da gase HAARP program, koji je bio velika inspiracija brojnim teoretičarima zavjera.

Američke zračne snage pismeno obavijestile su Kongres da planiraju ugasiti HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), kontroverznu vojnu stanicu na Aljasci koja je od 1993. godine proučavala energetski aktivne regije gornje atmosfere.

Teoretičare zavjere vijest je šokirala, budući da je HAARP godinama bio centar divljih špekulacija da je zapravo riječ o programu koji je dizajniran da kontrolira vrijeme, ali i gore. Naime, 2010. godine tadašnji lider Venezuele tvrdio je da je HAARP ili takav sličan program prouzročio veliki potres na Haitiju, piše NBC news

HAARP je zapravo istraživački program koji je dizajniran da analizira ionosferu, dio gornje atmosfere koji se proteže između 85.  i 600. kilometra iznad površine Zemlje. Program su financirale američke zračne snage i mornarica, Sveučilište Aljaska i DARPA (Agencija za istraživanje projekata za naprednu obranu).

Američka vojska bila je zainteresirana za ionosferu zato što taj dio atmosfere ima veliku ulogu u emitiranju radio signala. HAARP je slao radio valove u ionosferu i proučavao 'odgovore' koje bi dobivao iz nje. To je zapravo jedan od rijetkih načina kako se može izmjeriti taj nepristupačan dio atmosfere.

HAARP je radio iz svoje istraživačke stanice u Gakoni na Aljasci gdje ima 'moćne' radio frekvencijske odašiljače koji imaju dovoljno snage da 'uzbune' mali djelić ionosfere. Tada HAARP drugim instrumentima mjeri učinke radio frekvencija.

Cilj programa je shvatiti fiziku ionosfere, koja se često mijenja zbog utjecaja Sunca. Solarne baklje, naime, mogu poslati  čestice prema Zemlji koje znaju ometati komunikaciju i strujne napone. Ako bi znanstvenici dokučili što se to tada događa u ionosferi, tada bi možda znali kako izbjeći takve i slične probleme.

No, američke zračne snage više nisu zainteresirane da održavaju HAARP program, te što se tiče proučavanja ionosfere, žele krenuti u drugom smjeru. Planiraju još jedan eksperiment i tada, sredinom lipnja, gase postrojenje, piše Tech Times.

HAARP je koštao više od 290 milijuna dolara, a tijekom godina, bio je domaćin brojnim projektima, uključujući i stvaranju prve umjetno stvorene aurore 2005. godine. Godišnje se na održavane HAARP programa trošilo pet milijuna dolara, a generatori HAARP-a sada su zahtijevali obnovu kako bi udovoljili standardima u zaštiti okoliša, no to je trošak koji, očito, nitko ne želi preuzeti na sebe.

Teorije zavjere: Krivac za sve, od globalnog zagrijavanja do potresa i tsunamija u Japanu

Brojni teoretičari zavjera tvrde da je HAARP-ova namjena mnogo zlonamjernija nego što se na prvi mah čini. Naime, HAARP je proglašen krivcem za sve, od globalnog zagrijavanja, preko prirodnih katastrofa, pa sve do misterioznih zujećih zvukova na nebu.

Kad imenujete bilo koji prirodni fenomen, uvijek će se naći netko tko će za to okriviti HAARP. Teoretičari zavjere sugeriraju da je HAARP zapravo krivac i za potres i tsunami koji je 2011. pogodio Japan, za razoran tornado u SAD-u 2013., za klizište 2006. na Filipinima,... Neki čak idu toliko daleko pa tvrde da HAARP kontrolira ljudske misli ili je čak u stanju izmijeniti samu stvarnost.

Još jedan eksperiment i gotovo je s HAARP-om

Naravno, niti jedna od ovih teorija zavjere nema svoju potvrdu, a protekle godine malo toga se događalo unutar HAARP-a. U svibnju 2013. godine postrojenje se ugasilo tijekom prelaska na drugog upravitelja. Već tada je glavni operativac HAARP programa izjavio novinarima da je postrojenje privremeno zatvoreno i zaključano, te da preostaje završetak još samo jednog DARPA projekta u 2014. godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza