Tinejdžerka leti sama, želi postaviti zrakoplovni rekord

28.07.2021. 11:16 / Izvor: HINA
Tinejdžerka leti sama, želi postaviti zrakoplovni rekord

Devetnaestogodišnjakinja krči put djevojkama u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će sljedeći mjesec samostalno letjeti svijetom.

Devetnaestogodišnjakinja krči put djevojkama u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će sljedeći mjesec samostalno letjeti svijetom.

Belgijsko-britanska tinejdžerka Zara Rutherford kreće na putovanje od 51.000 kilometara svojim ultralakim zrakoplovom Shark, najbržom mikro letjelicom na svijetu, 11. kolovoza.

Jednom kad završi, Rutherford će biti najmlađa osoba koja će letjeti mikro letjelicom širom svijeta i najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta.

Trenutni svjetski rekord za potonje drži Shaesta Waiz koja je putovanje završila u dobi od 30 godina.

Rutherford se nada da će utrti put djevojkama i ženama u STEM-u (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i nadahnuti druge da krenu njezinim stopama.

"Htjela sam letjeti oko svijeta, neka me djevojke vide i pomisle, voljela bih i ja letjeti jednog dana", rekla je za Reuters.

"U zrakoplovstvu postoji razlika između muškaraca i žena. Dakle, moj je cilj približiti rekorde, a zatim nadam se da će i druge djevojke pokušati potući moj rekord, a zatim se početi natjecati s dečkima", rekla je.

Zarini roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford, oboje su također piloti, iako je njezina majka imala pomiješane osjećaje kad joj je kći najavila svoje planove.

"Kad mi je prvi put rekla za to, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da probavim. A sada sam tako ponosna i potpuno, potpuno je podržavam", rekla je.

Tinejdžerka će putovanje financirati sama, uz pomoć sponzora, a nada se da će putovanje završiti za oko dva do tri mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza