Titov Chrysler koji mu je poklonio Kennedy propada na njivi u Prnjavoru

15.11.2014. 11:23 / Izvor: Glas Srpske
Titov Chrysler koji mu je poklonio Kennedy propada na njivi u Prnjavoru

Luksuzni automobil Chrysler koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća Josipu Brozu Titu poklonio njegov američki kolega Johnn Kenedy propada u zarasloj travi na njivi u Štrpcima koja je u vlasništvu Momčila Čavića.

Luksuzni automobil Chrysler koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća Josipu Brozu Titu poklonio njegov američki kolega Johnn Kenedy propada u zarasloj travi na njivi u Štrpcima koja je u vlasništvu Momčila Čavića. Chrysler je tu ostavljen prije nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja jer je odavno otputovao u inozemstvo.

U ovom automobilu nekada su se Beogradom vozili predsjednici dviju zemalja i njihove supruge.

Vozilo je prije minulog rata Čavić nabavio na javnoj prodaji u Glavnom štabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar. Kada je grad 1995. godine pao u protivničke ruke, a narod se masovno selio, vlasnik ga je uspio izvući i njime stići u Štrpce.

Među onima koji su vozili Chrysler je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je poslije izbjeglištva iz Drvara život nastavio u Prnjavoru, piše Glas Srpske.

"Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 eura. Prodali ga nismo jer to nije želio moj ujak, vlasnik vozila", kaže Marić te dodaje da je Chrysler još uvijek u dobrom stanju te da bi se uz neke sitne intervencije ponovno mogao voziti.

I zbog tragične sudbine predsjednika Kennedyja, koji je ubijen u Dallasu nedugo nakon što je uručio ovaj poklon Titu, zapušteni Chrysler iz Štrbaca postao je prava dragocjenost.

Toga su svjesni i u Turističkoj organizaciji opštine Prnjavor gdje pokušavaju pronaći način kako ovu atrakciju na četiri točka pretvoriti u turistički brend.

Mještanin Boris Zec kaže da možda nisu ni svjesni kakva dragocjenost leži u travi i propada pod vedrim nebom.

"Limuzina je, međutim, privatno vlasništvo, pa bez saglasnosti vlasnika, koji je negdje odselio, ne možemo ništa uraditi", kaže Zec.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza