Top iz Prvog svjetskog rata postavljen ispred Muzeja Visoko

10.05.2012. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Top iz Prvog svjetskog rata postavljen ispred Muzeja Visoko

Na plato ispred Zavičajnog muzeja Visoko jučer je postavljen brdski top iz Prvog svjetskog rata.

"Na osnovu Zaključka Stručnog savjeta Muzeja 7. jula 2009. godine predloženo je Upravnom odboru Muzeja trajno izmještanje brdskog topa iz Prvog svjetskog rata, iz lapidarije, jer se tematski ne uklapa u postavku, na plato ispred Muzeja. S obzirom na to da ima preformanse vanjskog izlaganja i da je otporan na atmosferalije i drugo, ovaj način izlaganja oružja velikih dimenzija u skladu je s muzeološkom praksom izlaganja u Muzeju bitke na Neretvi, Muzeju revolucije u Sarajevu i drugih muzeja", kazala je Habiba Efendira- Čehajić, članica Stručnog savjeta i kustosica u Zavičajnom muzeju Visoko, javio je Radio Q Visoko.

Upravni odbor JU Zavičajni muzej je na sjednici 24. jula 2009. jednoglasno prihvatio stavove Stručnog savjeta Zavičajnog muzeja i zadužio stručno osoblje da uz pomoć vanjskih saradnika postavi navedeni top kao trajno izloženi eksponat na prostor ispred muzeja, što je izvršeno jučer oko 11.00 sati.

Pored toga u Zavičajnom muzeju je još otvorena izložba "Život za vrijeme agresije na RBiH 1993.-1995." i zbog velikog interesovanja ostaje otvorena do 15. maja.

Oko 11 škola s područja četiriju općina je iskazalo zainteresiranost i najavilo svoj dolazak u Zavičajni muzej u Visoko. Dok je 12. maja lapidarija Zavičajnog muzeja rezervirana za radionicu s kiparom Nedimom Đikićem. Radionica će biti održana od 10.00 do 13.00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza