Top šest savjeta kako djetetu pomoći da se nosi s porazom

08.08.2014. 11:19 / Izvor: 24sata
Top šest savjeta kako djetetu pomoći da se nosi s porazom

Valja priznati djetetove osjećaje, pomoći mu shvatiti gdje je pogriješio i kako to može ispraviti. Također, treba ga poticati na timske igre jer daju osjećaj solidarnosti.

Ulaskom u školske klupe djeca iz sigurnog obiteljskog okruženja ulaze u svijet vršnjaka u kojem da bi se istaknuli trebaju se nametnuti. Stalno uspoređivanje s vršnjacima utječe na njihovu psihu. Kod nekih to jača natjecateljski duh, dok je kod drugih to znak vlastite nesposobnosti. Zbog toga djeca trebaju naučiti kako se nositi s uspjehom, ali i s neuspjehom, piše Portland Press Herald.

Kako pomoći djetetu da se nosi s porazom

  • Djetetu koje je doživjelo poraz bilo na školskom ili sportskom terenu treba empatija. Roditelji bi mu trebali pokazati da je sasvim u redu da se osjeća frustrirano ili povrijeđeno, ali ne i dopustiti da negativne emocije prevladaju.
  • Treba djetetu pomoći da shvati gdje je pogriješilo i kako to može popraviti. Pritom je važno paziti na njegovo samopouzdanje.
  • Iako se poraz u danom trenutku čini kao kraj svijeta, valja djetetu dati do znanja kako s vremenom sve prolazi. Jednom kad se emocije slegnu, može se poraditi na novim taktikama.
  • Djetetu treba dopustiti da se smiri, a ne ga tjerati da ponovi zadatak dok su još emocije svježe.
  • Važno je dijete naučiti kako cilj igre nije uvijek pobijediti, već je važno samo dobro se zabaviti.
  • Dijete treba poticati da igra timske igre. U takvoj vrsti igre postoji solidarnost zato što je svaki pojedinac odgovoran za uspjeh grupe.

Foto: Fotlia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza