Tradicionalna zenička čimburijada obilježila dolazak proljeća

21.03.2019. 11:29 / Izvor: Fena
Tradicionalna zenička čimburijada obilježila dolazak proljeća

Tradicinalnom zeničkom čimburijadom i ove godine proslavljen dolazak proljeća.

Zeničani su se već sinoć počeli okupljati na desnoj obali rijeke Bosne, kako bi danas, uz tradicionalnu čimburijadu, kao i proteklih stotinjak godina proslavili dolazak proljeća. 

"Bilo kakvo rađanje u životu, a pogotovo proljeća, znak je da se trebamo radovati nečemu što dolazi. Proljeće je jedan najljepši period godine.", rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je otvorio ovogodišnju manifestaciju te najavio da će Gradska uprava Zenice podržati brendiranje i uvrštavanje čimburijade u nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine.

U skladu s tradicijom, zenički ugostitelj Rasim Salčinović ispekao je danas čimbur od 1.500 jaja, koji će biti podijeljen gostima koji su došli iz drugih bh. gradova i inozemstva.

"Planinari su se, odmah nakon proteklog rata, pridružili organiziranoj proslavi čimurijade i to ćemo, bez obzira na vremenske uslove, nastaviti i narednih godina.", kaže Ramo Šeper, predsjednik Skupštine PD "Željezara" Zenica.

Drugi put u sklopu čimburijade, čiju organizaciju je unazad nekoliko godine preuzeo Foruma građana Zenice, upriličena je i izložba fotografija za koju je na konkurs s temom "Čimburijada, Zeničani su tradicija" pristiglo oko 200, a izloženo oko 40-ak fotografija građana. 

Prvu nagradu dobio je Senad Mutapčić, drugi Ajnur Šarić i Muamer Kajić.

Na konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu "I stiže proljeće u moj grad", pristiglo je više od 750 radova iz 15 škola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza