Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Transplantacijom protiv leukemije: Bratove ćelije suzbijaju bolest

Početkom godine dječaku oboljelom od akutne limfatične leukemije transplantirane su matične ćelije njegovog brata, prethodno sačuvane u najstarijoj porodičnoj banci matičnih ćelija u Evropi – Vita 34.

03.07.2013. 10:32 / Izvor: eKapija.ba

Dječak, kojem je urađena transplantacija matičnih ćelija njegovog brata, uspješno se oporavlja

Uzorak iz Vite 34 upotrijebljen uz asistenciju njenog mobilnog tima

Početkom godine dječaku oboljelom od akutne limfatične leukemije transplantirane su matične ćelije njegovog brata, prethodno sačuvane u najstarijoj porodičnoj banci matičnih ćelija u Evropi – Vita 34.

Transplantacija je urađena uz pomoć mobilnog transplantacionog tima Vite 34, oformljenog upravo za ovakve slučajeve. Sve je obavljeno sa vrhunskim uspjehom, a dječak se sada oporavlja.

Priprema uzorka

Transplantacioni mobilni tim njemačke banke Vita 34 jedinstven je u Evropi. Osmišljen je upravo zbog pomoći roditeljima kada dođe do transplantacije, jer mnoge klinike ne posjeduju adekvatnu opremu za pripremu samog uzorka matičnih ćelija. Stoga im je tim stručnjaka, koji dolazi direktno iz banke matičnih ćelija, prijeko potreban.

Mobilni transplantacioni tim je grupa stručnjaka koja, u slučaju potrebe, iz Vite 34 odlazi u kliniku minibusom u kojem se nalazi kompletna laboratorija.

"U našem vozilu uvijek se nalazi kapsula sa tečnim azotom, kako bi pupčana krv ostala do same pripreme duboko smrznuta. Ona je smještena u tampon zoni, osigurana zračnim jastucima i opremom, a oprema za odmrzavanje je sastavni dio laboratorije. Vrsta opreme zavisi i od toga o kakvoj transplantaciji je riječ", kaže jedna od laborantica.

Nakon što minibus stigne u kliniku te poslije kontakta sa ljekarom, koji će vršiti transplantaciju, laboranti počinju sa pripremom uzorka na mjestu koje klinika daje na raspolaganje.

Laborantica iz Vite 34 navodi: “Roditelji polažu mnogo nade u nas. Mi nosimo jako veliku odgovornost: moramo pripremiti adekvatan uzorak za transplantaciju i tu nema prostora za alternative.”

Stroge mjere

Vita 34 je prva porodična banka u Evropi i posjeduje najveće iskustvo u primjeni uzoraka. Ova transplantacija je bila 24. po redu, sa uzorkom sačuvanim upravo u laboratoriji Vite 34 u Lajpcigu. Njemačka banka ove godine je omogućila i da roditelji iz Bosne i Hercegovine, preko naše kompanije Bio Save, pohranjuju uzorke svoje djece u toj laboratoriji.

Za primjenu uzoraka za liječenje, banka matičnih ćelija mora imati sve neophodne dozvole za transplantaciju. Ljekar u konačnici odlučuje da li će uzorak matičnih ćelija koristiti za liječenje. On mora otkloniti sumnje u kvalitet i ozbiljnost skladištenja te znati da li laboratorija iz koje dolazi uzorak posjeduje sve neophodne dozvole.

Stroge sigurnosne mjere, najviši standardi i procedure su preduvjet da se uzorak djeteta koristi za sadašnje terapije te nove tretmane koji nas očekuju u budućnosti.

Roditelji koji su sačuvali uzorak u Viti 34, ne mogu biti odbijeni za liječenje bilo gdje u svijetu, jer se sve u toj banci obavlja na vrhunskom nivou. To je njen ogromni kvalitet.

Vitina dozvola za alogenu upotrebu

Vita 34 izdvaja se od ostalih banaka matičnih ćelija i po tome što posjeduje najveći broj medicinskih akreditacija. Ona ima i jedinstvenu dozvolu od Paul Ehrlich instituta za alogenu upotrebu. Ovu banku to dovodi u sami vrh kada je riječ o primjeni uzoraka krvi iz pupčane vrpce.

Nepostojanje dozvole od Paul Ehrlich instituta dovodi u pitanje primjenu uzorka za liječenje u Njemačkoj, koja je jedna od tri zemlje u kojima se najčešće rade tretmani sa matičnim ćelijama. Upravo zbog posebnih dozvola koje posjeduje, poput pomenute, Vita 34 ima više uzoraka koji su upotrijebljeni za liječenje nego svih ostalih 50 banaka u Evropi zajedno.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza