Trećina mladih češće "chata" nego što razgovaraju uživo

30.07.2014. 13:36 / Izvor: 24sata
Trećina mladih češće 'chata' nego što razgovaraju uživo

Oko 36 posto mladih u dobi od osam do 14 godina preferira komunikaciju putem chata, a petina roditelja otkriva da se njihova djeca uopće ne žele igrati vani.

Oko 36 posto mladih u dobi od osam do 14 godina preferira komunikaciju putem chata, a petina roditelja otkriva da se njihova djeca uopće ne žele igrati vani.

Stigle su nove generacije, a čini se kako je jedno od njihovih obilježja sve više virtualne, a sve manje komunikacije "licem u lice", pokazuje izvješće "iGeneration" koje je analiziralo ponašanje više od 2000 djece u dobi od osam do 14 godina. Prema njemu, čak 36 posto djece preferira komunikaciju putem chata od one "uživo", a zbog sve veće ovisnosti o internetu, njih se naziva "i-generacijom", piše Daily Mail.

Svako četvrto dijete priznaje kako mu je draže provoditi vrijeme na tabletu ili računalu nego igrati se vani s prijateljima, a toga je svjesna i petina roditelja.

Usporedo s tim promjenama, današnje su generacije puno fokusiranije na teme koje djecu nekoć nisu pretjerano zanimale, primjerice 54 posto njih brine o tome jedu li zdravo, a svaki deseti čak i podučava svoje roditelje da kupuju zdravije namirnice. Oko 12 posto djevojčica i dječaka do 14. godine barem su jednom bili na dijeti.

Foto: Reuters

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza