Tuneli Ravne zdraviji od Bjelašnice i Igmana

21.02.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Tuneli Ravne zdraviji od Bjelašnice i Igmana

Koncentracije negativnih iona su prvi put izmjerene u tunelima Ravne 2010. godine i tada je nivo bio 18.400 negativnih iona po kubnom centimetru.

Beneficije negativnih iona su dokazane posljednjih decenija. Riječ je o sićušnim, negativno naelektrisanim atomima ili molekulama, koje imaju viška elektrona. Pouzdano se zna da čiste atmosferu od polena, prašine, gljivica, dima od cigareta i drugih zagađivača u zraku. Kada dospiju u tijelo, čiste ga od virusa i bakterija. U krvotoku, negativni ioni izazivaju biohemijsku reakciju koja oslobađa serotonin, a time i poboljšava raspoloženje, oslobađa od stresa i povećava nivo energije u ljudskom tijelu.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je dokazala sistematskim mjerenjem u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne, da je konncetracija negativnih iona znanto viša nego na bilo kojoj lokaciji u Bosni i Hercegovini. To je jedan od ključnih elemenata za proces regeneracije koji se dešava prilikom posjete tunelima Ravne.

Koncentracije negativnih iona su prvi put izmjerene u tunelima Ravne 2010. godine i tada je nivo bio 18.400 negativnih iona po kubnom centimetru.

Ekipa Fondacije je vršila mjerenja negativnih i pozitivnih iona s dva instrumenta ‘Air Ion Counter’, američkog proizvođača Alpha Lab, na pet lokacija tokom januara 2019.

Zabilježene su slijedeće prosječne vrijednosti:

  • Sarajevo: 200 ni/ccm
  • Visoko: 250 ni/ccm
  • Igman: 500 ni/ccm
  • Bjelašnica: 750 ni/ccm
  • Ispred ulaza u tunele ravne: 250 ni/ccm
  • Tuneli Ravne: 10.000 – 35.000 ni/ccm

Ovi rezultati pokazuju ogromnu razliku u kvaliteti zraka na svim vanjskim lokacijama, uključujući planine Igman i Bjelašnicu, u odnosu na misteriozni podzemni kompleks ispod Bosanske doline piramida. Koncentracije negativnih iona u tunelima Ravne su pedeset puta veće nego na ‘najzdravijim’ planinama Igmanu i Bjelašnici.

Umjesto, ‘hajdemo u planine’, novi refren je ‘hajdemo u tunele Ravne’.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza