Pauza / TURIZAM I GASTRO

Turizam bi mogao uništiti duginu planinu u Peruu

11.05.2018. 09:33 / Izvor: Akta.ba

Dugina planina ili Vinicunca, kako je nazivaju Peruanci, krajolik je koji oduzima dah zbog svojih prekrasnih boja. U ovom slučaju priroda je kao prava slikarica oslikala ovo područje nijansama tirkizne, crvene, ljubičaste i zlatne boje.

Nastala je prilikom pomicanja tektonskih ploča i taloženjem minerala milijunima godina. Nalazi se na području Anda na oko 4000 m nadmorske visine. Lokalno stanovništvo kaže da je planina otkrivena prije pet godina, prenosi Geek.

U međuvremenu pročula se vijest o njenoj ljepoti pa u posljednje vrijeme privlači velik broj planinara. Svakog dana vodiči vode u obilazak oko 1000 planinara. Jedan od vodiča Santos Machacca kaže da je Dugina planina otkrivena tek nedavno zbog klimatskih promjena.

Stariji stanovnici su potvrdili kako je ova planina bila prekrivena snijegom. Međutim, zbog globalnog zatopljenja snijeg i led se počeo topiti. Nitko nije mogao ni zamisliti kakva ljepota se skrivala ispod ledenog pokrova.

Machacca kaže da turisti vole dolaziti na ovo područje ne samo zbog predivnog krajolika već i zbog klime. Naime, kada se popnu na vrh, udišu svjež i čisti zrak te se mogu povezati s Apusom. Prema legendi Apus je planinski duh koji čuva Ande.

Sve veće zanimanje posjetitelja je utjecalo i na ekonomsku situaciju na ovom području. Otvorila su se nova radna mjesta za lokalno stanovništvo koje se većinom bavilo uzgojem alpaka. Oko 500 stanovnika se vratilo u svoja sela i sada rade kao vodiči. Naplaćuju $3 po osobi, a godišnje zarade oko $ 400,00.

Kada se radi o ekologiji, već sada se može vidjeti negativan utjecaj turizma. Staza od 40,2 km je već erodirala zbog planinara, a močvara koja je bila stanište za patke je pretvorena u veliko parkiralište. Vodiči većinom ne govore engleski i ne znaju pružiti prvu pomoć.

Mnogi turisti imaju problema s prilagodbom na visinu pa nose male boce s kisikom ili žvaču lišće koke. Sada se samo treba nadati da će lokalne vlasti uspjeti zaustaviti daljnje uništavanje ovog područja i da će se sami turisti početi savjesnije ponašati.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Peru

#planina

#dugine boje

#turizam

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza