Pjenušavo vino Vukoje

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Pjenušavo vino Vukoje

Vino je biserne žuto-zelene boje, stabilne pjene sa finim sitnim mjehurićima koji izviru iz jednetačke sa dna čaše i u obliku lanca putuju prema površini.

09.07.2018. 09:35 / Izvor: Akta.ba

 

Prvi Pjenušac Republike Srpske nagrađen od strane najčuvenijeg ocjenjivača vina "Decanter"-a Joseph Darell-a. Sortnog sastava Chardonnay-a i Žilavke rađen najcijenjenijom tradicionalnom metodom, kojom su rađeni svi veliki Francuski šampanjci, koja podrazumijeva da se najprije dobije mirno vino, a poslije se vino razlijeva u boce i kreće refermentacija u njima. Zatim se u određenim vremenskim razmacima te boce okreću ("remuaž"). Kada je sekundarna fermentacija završena vrh boce se zaledi, privremeni zatvarač se uklanja i smrznuti talog pod pritiskom izlijeće napolje, a boce se zatvaraju trajnim plutanim zapušačem. Višenedeljno prevođenje šećera u gas i višegodišnje oplemenjivanje pjenušavog vina na talogu, umjetnost i entuzijazam enologa, sadržani su u trenucima izdvajanja mjehurića, odnosno perli sa dna čaše. Svojom brojnošću nam skreću pažnju i ukazuju da su oni klasičnom šampanjskom metodom bili dugo zarobljeni u boci. Vino je biserne žuto-zelene boje, stabilne pjene sa finim sitnim mjehurićima koji izviru iz jednetačke sa dna čaše i u obliku lanca putuju prema površini, povezuju se i stvaraju lijepu ogrlicu. Gladak i stabilan miris izražava bogatstvo klasične proizvodnje pjenušca, a voćne arome su odraz višegodišnjeg sazrijevanja. To je natjeralo Napoleona da kratko kaže: "Kada pobjeđuješ, zaslužuješ ga. Kada ti prijeti poraz, onda ti je potreban."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza