Turski autor Hakan Günday promovirao roman Još

18.08.2016. 16:28 / Izvor: Akta.ba
Turski autor Hakan Günday promovirao roman Još

O knjizi su govorili njeni promotori Ahmed Burić i Osman Softić, koji su naglasili da je roman zasigurno bitan iz razloga što preispituje odnos pojedinca i zajednice.

Izdavač TKD Šahinpašić u saradnji sa Uredom za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, javnosti su u sali Bošnjačkog instituta, Fondacija Adila Zulfikarpašića, upriličili promociju knjige Još, turskog romanopisca Hakana Gündaya.

Prisutnim zaljubljenicima savremene turske književnosti se obratio direktor TKD Šahinpašić,  Ajdin Šahinpašić, koji je podsjetio da se radi o najaktuelnijem romanu u Evropi koji tretira tematiku i surovu istinu trgovine ljudima i ilegalnim transportom imigranata preko teritorije Republike Turske.

O knjizi su govorili njeni promotori Ahmed Burić i Osman Softić, koji su naglasili da je roman zasigurno bitan iz razloga što preispituje odnos pojedinca i zajednice. Promotori su naglasili važnost simbolike naziva knjige - riječ „još“ sažima kapitalistički doživljaj svijeta koji uništava moralne vrijednosti.

 „Sve stvari počivaju na odnosu dobra i zla, o čemu govori ova knjiga“, istakao je Burić.

Autor u svom djelu Republiku Tursku vidi kao svojevrsnu sponu između istoka i zapada. Iznoseći impresije o svom radu i općenito važnosti književnog zanata, Günday je istakao da je roman Još preispituje mogu li se vratiti jednom izgubljene moralne vrijednosti.

Softić je podsjetio prisutne da upravo ova knjiga svrstava njenog autora u sam vrh evropske književne scene osvojivši nagrade koje su osvojili Orhan Pamuk i Umberto Eco.

„Ovaj roman poziv je svima onima koji drže poluge vlasti da se ozbiljnije pozabave ovim gorućim problemom u svijetu“, rekao je Softić.

Ispričan iz ugla nevinog tinejdžera, lika koji doživljava svojevrsnu transformaciju odrastajući uz oca Ahada koji se bavi pošašću krijumčarenjem ljudi, roman Još je dobio nagradu Prix Medicis etranger, kao najbolji strani roman objavljen u Francuskoj u 2015. godini.

Knjiga je na naš jezik objavljena uz potporu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i programa TEDA.

Inače, Hakan Günday je gost na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Cine Link, jer se po njegovoj knjizi snima i film u Turskoj.

Hakan Günday važi za jednog od najperspektivnijih turskih pisaca i uživa veliku popularnost u Turskoj. Njegova djela štampana su u nakladama od više stotina hiljada primjeraka i gotovo automatski svrstavaju se na liste najprodavanijih knjiga u Turskoj. Objavio je osam knjiga, od kojih su pojedina djela objavljena na više od 30 svjetskih jezika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza