Turski nacionalni štand na 29. Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

14.04.2017. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Turski nacionalni štand na 29. Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Na štandu Republike Turske predstavit će se izdanja iz oblasti dječije književnosti, historijske i savremene književnosti, poezije..

Republika Turska i ove godine će se predstaviti na 29. Međunarodnom sajmu knjiga koji će se od 19. do 24. aprila/travnja 2017. godine održati u Sarajevu. Sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici na štandu Republike Turske bit će predstavljena neki od najznačajnijih projekata realiziranih u okviru turske izdavačke djelatnosti.  

Na štandu Republike Turske predstavit će se izdanja iz oblasti dječije književnosti, historijske i savremene književnosti, poezije, djela poznatih turskih i svjetskih autora, aktivnosti u oblasti izdavaštva Kulturnog centra Yunus Emre, kao i Programa podrške za objavljivanje književnih djela turske kulture, umjetnosti i književnosti na drugim jezicima osim turskog (TEDA) koji se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.  

TEDA je program podrške prijevoda na strane jezike i objavljivanja namijenjen stranım izdavačima, koji žele objaviti turska kulturna, umjetnička i književna djela. TEDA Projekat je pokrenut 2005. godine i pruža mogućnost da čitaoci na svom jeziku čitaju o tuskoj kulturi i knjževnom stvaralaštvu.  Na ovaj  način, podržano je predstavljanje djela turskih pisaca na međunarodnom tržištu knjiga.

I ove godine se nastavljena aktivnost u okviru Programa TEDA u Bosni i Hercegovoini, koji je namijenjen prevođenju dijela turskih autora na bosanski jezik, ali i književnog stvaralaštva bosanskohercegovačkih autora na turski jezik. 

Prema relevantnim pokazateljima, Turska je 11. zemlja u svijetu kada je u pitanju izdavaštvo i posjeta turskom štandu na 29. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu je još jedna prilika za ljubitelje knjige iz Bosne i Hercegovine da se upoznaju sa bogatim književnim fondom koji će biti predstavljen.

Turski nacionalni štand prostire se na 80 metara kvadratnih i na njemu će se sa svojim izdanjima predstaviti   Generalne direkcija za biblioteke i  izdavaštvo Ministarstva kulture i turizma te predstavnici za Projekata TEDA. Štand se može posjetiti tokom cijelog trajanja 29. Međunarodnog Sarajevskog sajma knjiga u periodu od 10,00 do 19, 00 sati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza