Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Tužba protiv Googlea zbog monopola

03.05.2014. 09:02 / Izvor: Al-Jazeera Balkans

Advokatska firma za prava potrošača Hagens Berman podnijela je kolektivnu tužbu protiv Googlea, jer smatra da je ta kompanija "ilegalno monopolizirala" tržište mobilnog pretraživanja interneta u Sjedinjenim Američkim Državama.

U tužbi se navodi da je Google proširio monopol na tržištu pretraživanja interneta predinstaliranjem svojih aplikacija na Android mobilne uređaje.

Prema tužbi, Googleovo plasiranje tog paketa aplikacija, koji uključuje Google Play i YouTube, narušilo je tržišne odnose i zadržalo cijene uređaja konkurentnih proizvođača, kao što su Samsung Electronics i HTC Corp, umjetno visokima.

"Jasno je da Google nije postigao taj monopol nudeći bolju tražilicu, već preko svog strateškog, antikonkurentskog plasmana, i ne trebate biti ekonomski forenzičar da biste vidjeli da je to očita manipulacija tržištem", kazao je Steve Berman, advokat koji zastupa potrošače u postupku koji će se voditi na sudu u Kaliforniji.

Početkom godine, Google je izgubio tužbu o povredi patenta kompanije za licenciranje tehnologija SimpleAir.

Predmet tužbe je patent Br. 7035914, koji pokriva "sistem i metode prenošenja podataka".

SimpleAir je izvorno tužio Google, rekavši da servisi Google Cloud Messaging i Android Cloud to Device Messaging krše patent.

Google te servise koristi za procesuiranje i slanje trenutnih notifikacija za mnoge popularne aplikacije, uključujući Twitter, Gmail i Facebook.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza