Pauza

Tuzla: Književni susreti Cum grano salis - 03.09. - 06.09.2009. godine

01.09.2009. 12:19 / Izvor: eKapija.ba

Deveti međunarodni književni susreti Cum grano salis bit će održani od 3. do 6. septembra 2009. godine u Tuzli.

Sadržajno su bogatiji od svih koji su organizirani prethodnih godina. Uz glavni događaj - proglašenje dobitnika i dodjelu nagrade za najbolji roman objavljen u 2008. godini na jezičkom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, planirane su i promocije knjiga, izložbe slika, predstave, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Deveti međunarodni književni susreti Cum grano salis bit će otvoreni u četvrtak predstavom "Helverova noć", Narodnog pozorišta Tuzla. Istog dana bit će promovirana knjiga "Boa u kokošinjcu" tuzlanskog književnika Almira Alića i "Knjige od žena, muškaraca, gradova i rastanaka" Julijane Matanović.

Za petak je planirano čitanje norveških narodnih bajki, premijerno predstavljanje romana Ajle Terzić "Lutrija" i romana Jasmina Imamovića "Molim te, zapiši".

Zajedničkim djelom "Transatlantic mail" predstavit će se Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović. Predviđene su i izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog i Mirka Ilića kao i predstavljanje nove zbirke poezije i predstava Mile Stojića i Hasije Borić.

Susreti završavaju dodjelom nagrade za najbolji roman objavljen u 2008. godine na jezičkom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U konkurenciji je šest romana: "Rod avetnjaka" Slađane Bukovac, "Pustinje" Rade Jarka, "Nigdje niotkuda" Bekima Sejranovića, "Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala, "Predator" Vladimira Arsenijevića i "Brat" Davida Albaharija.

Nagrada za najboljeg i ove je godine statua mastionica i pero te sedam hiljada konvertibilnih maraka.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović najavio je da je jedan od ciljeva susreta Cum grano salis razvoj kulturnog turizma pa će i ove godine učesnici posjetiti kompleks Panonskih jezera, Trg slobode i historijsku jezgru Tuzle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza