U BNP održana izložba arhitektonskih radova

16.06.2016. 08:43 / Izvor: Akta.ba
U BNP održana izložba arhitektonskih radova

Izložbu je, na prijedlog DD "Poslovni sistem RMK" Zenica, organizatora Generalnog bh. sajma ZEPS, organizovala grupa učenika.

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici početkom juna je održana Izložba arhitektonskih radova na temu "Istraživanje i prijedlog revitalizacije arhitektonskog naslijeđa iz perioda socijalizma u Zenici".

Izložbu je, na prijedlog DD "Poslovni sistem RMK" Zenica, organizatora Generalnog bh. sajma ZEPS, organizovala grupa učenika II5 razreda Tehničke škole, arhitektonskog smjera, pod mentorstvom Anise Gigović, dipl.ing.arh., profesorice arhitektonske grupe predmeta u Tehničkoj školi.

Na izložbi su prikazane skice ključnih arhitektonskih postignuća iz navedenog perioda u gradu Zenici, maketa i grafički prilozi prijedloga revitalizacije objekta Bosanskog narodnog pozorišta. Napominjući neizrecivu vrijednost ovog objekta, kojeg su osmislili i projektovali velikani bosanskohercegovačke, pa i evropske arhitekture, profesori Jahiel Finci i Zlatko Ugljen, koji su za ovaj projekat dobili i najveće priznanje bivše Jugoslavije u arhitekturi – Borbinu nagradu, učenici su naglasili da je projekat revitalizacije osmišljen tako da približi objekat potrebama savremenog posjetioca kroz parterno rješenje u vidu trga, povezanog sa prizemljem objekta kroz transparentnu oblogu, unutrašnjeg prostora, vertikalno povezanog galerijama i rješenja korisne površine krova, u vidu javne površine za odmor u različitim visinskim nivoima, sa pogledom na panoramu Grada i zelene površine, sa specifičnom botaničkim kulturom.

Kao i bezbroj puta dosad, prateći savremene tokove u ekonomiji, ali i urbanizmu i arhitekturi grada, a nastojeći u svakoj situaciji pomoći razvoju i edukaciji mladih kadrova u Zenici i šire, „Poslovni sistem RMK“ Zenica, je, potencirajući organizaciju što više ovakvih izložbi sa aktuelnim temama za grad Zenicu, u dogovoru sa profesoricom Gigović i menadžmentom Tehničke škole, već započeo pripremu za sljedeću Izložbu na temu

 

PROBLEM STACIONARNOG SAOBRAĆAJA U ZENICI

Učenici Tehničke škole će na Izložbi iznijeti svoje viđenje ovog problema, a radovi će biti izloženi na prezentaciji u sklopu pratećih manifestacija Generalnog bh sajma ZEPS u oktobru 2016. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza