U Brčkom otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika

07.10.2021. 09:13 / Izvor: Fena
U Brčkom otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika

Riječ je o Živkovićevoj šestoj izložbi, a izložene fotografije su nastale 2008. godine tokom njegovog tromjesečnog boravka u Indiji.

 U sklopu manifestacije "Frančeskovi dani" sinoć je u Brčkom, u organizaciji brčanske podružnice HKD „Napredak“, otvorena izložba fotografija pod nazivom "Indija u oku pjesnika" autora Jose Živkovića Soje. Riječ je o Živkovićevoj šestoj izložbi, a izložene fotografije su nastale 2008. godine tokom njegovog tromjesečnog boravka u Indiji.

Profesorica likovne kulture Đurđica Jezerčić, koja je izložbu osmislila i postavila, kazala je da Živkovićeve fotografije obuhvataju raznovrsne motive u kojima se da uočiti raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva arhitekture i podneblja Indije.

"Fotografije odišu znatiželjom i brzinom bilježenja budući da im je prvobitna svrha i bila želja za kasnijim lakšim prisjećanjem na mjesta, ljude i događaje proživljene u dalekoj zemlji. Bitno je napomenuti da su fotografije često nastajale iz prikrajka u tajnosti, i to običnim džepnim digitalnim fotoaparatom. Uzdajući se u vlastitu vještinu, Joso Živković nekad beživotan i neugledan kadar pretvara u umjetničko djelo", izjavila je Jezerčić.

Naglasila je da su posebno hvale vrijedni portreti Indijaca i Indijki s naglašenom psihološkom karakterizacijom likova i harmoničnim koloritom koji je uočljiv i na ostalim fotografijama, te da je upravo boja, u odabranim motivima i prikazima osamljenih ljudskih likova sklopljenih ruku, tračak nade u bolje sutra.

Autor fotografija, pjesnik i fotograf, Joso Živković Soja je kazao da se još kao srednjoškolac zanimao za indijsku kulturu i filozofiju, te da se konačno 2008. godine odlučio otputovati u taj kraj svijeta kako bi ga upoznao.

"Ono najvažnije što sam ponio iz Indije je spoznaja da je dovoljna šaka riže da bi se danas preživjelo i da bi se imao osmijeh na licu. I pored siromaštva ljudi Indije nisu izgubili svoj duh, mada i kod njih već zavladava materijalizam. To putovanje je za mene predstavljalo svojevrsnu katarzu jer upoznajući Indiju shvatio sam da često ne cijenimo blagodati koje svakodnevno uživamo, a pri tome prije svega mislim na činjenicu da imamo krov nad glavom, da ne znamo šta je to pravo siromaštvo, te koja je sreća imati priliku obrazovati se", izjavio je Živković.

Izložba "Indija u oku pjesnika" će biti otvorena do 21.oktobra.

Joso Živković Soja rođen je 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Piše poeziju te je objavljivao u brojnim časopisima i sudjelovao na književnim skupovima u zemlji i inozemstvu, a poezija mu je  zastupljena u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Evropi i svijetu. Uz pisanje poezije bavi se i slikarstvom i fotografijom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Član je fotokluba Orton iz Orašja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza