al
U centru Sarajeva procvjetala zastava Bosne i Hercegovine

Pauza / TURIZAM I GASTRO

U centru Sarajeva procvjetala zastava Bosne i Hercegovine

05.04.2019. 19:00 / Izvor: Grad Sarajevo

Ljepote cvijetne državne zastave, koju je izradilo preduzeće Park u Malom parku, u ulici Maršala Tita, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ovih dana posebno privlače pažnju prolaznika.

Proljetne temperature i sunce "otvorili" su svaki od oko 7.000 cvijetova viole i ostalog sezonskog cvijetova od kojeg je zastava izrađena, a žuta i plava boja posebnom čine sliku jedne od najprometnijih šetnica u našem gradu.

Inače državnu zastavu od sezonskog cvijeća jesenas su izradili radnici preduzeća Park, a proteklih dana izvršili su dopunsku sadnju i zamjenu tokom zime uništenog cvijeća.

Dopunsku sadnju i zamjenu sezonskog, dvogodišnjeg cvijeća radnici Park-a izvršili su i u drugim cvijetnim gredicama, kako na području Centra, tako i Starog Grada, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže i Vogošće.

Ovi poslovi urađeni su u okviru intenzivnijih radova i proljetnog čišćenja i uređenja javnih zelenih površina koje preduzeće Park ima u svojoj nadležnosti.

Ujedno je urađeno ili se radi i okopavanje, odnosno uređenje ružičnjaka, ukrasnog grmlja, izrabljivanje i čišćenje travnjaka, prikupljanje smeća, orezivanje stabala i slično.

Cvijetne gredice od sezonskog dvogodišnjeg cvijeća računajući i cvijetnu državnu zastavu u Malom parku ukrašavat će zelene površine u Kantonu Sarajevo do druge polovine maja, a onda će na istim mjestima biti zamijenjene novim sezonskim jednogodišnjim cvijećem.

Upravo za novu sadnju u toku su pripreme u Park-ovom rasadniku u Nedžarićima gdje je u toku proizvodnja i uzgoj novih gotovo 100.000 komada jednogodišnjih cvijetova.

Veći dio upravo tog cvijeća u maju će biti zasađen u gredice u šest općina u Kantonu Sarajevo i to između ostalog u ulicama Mula Mustafe Bašeskije, u Velikom i Malom parku, u parkovima Koševo I i II, ulicama Hamze Hume, Zmaja od Bosne, u Bulevaru Meše Selimovića, Rustempašina, Igmanska i Jošanička te na drugim lokacijama. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza