Pauza / KULTURA I FILM

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba o pisanim radovima na arebici

14.06.2018. 14:07 / Izvor: Akta.ba

U sklopu programa tradicionalne manifestacije ''Novogradski dani 2018'', u Galeriji Općine Novi Grad danas je otvorena izložba ''Pisani radovi na arebici'' Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, autora dr. Ferida Dautovića.

Među izložbenim dokumentima posjetiteljima su prikazani značajni radovi pisani starim bosanskim pismom arebicom.

Izložba ima za cilj ukazati na historijsku, kulturnu i edukativnu važnost pisma arebice, dokumentacije koja čuva veoma bitne podatke i značajnih bosanskohercegovačkih autora, intelektualaca, koji su bogatim kulturno-edukativnim naslijeđem zadužili mlade generacije.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva učenika iz OŠ „Džemaludin Čaušević“ na otvaranju izložbe.

"Trebamo biti ponosni na činjenicu i historiju da je Bosna u 17. i 18. vijeku bila sigurno jedna od najpismenijih država u Evropi. Naši ljudi su govorili i pisali perzijski, arapski i osmanski jezik, a govorili još i svoj i za njega napravili arebicu", kazao je Efendić.

Izložba će biti otvorena do 20. juna svakim radnim danom od 10.00 do 17.00 sati.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza