Pauza / KULTURA I FILM

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba 3D stećaka

30.05.2021. 09:15 / Izvor: Fena

Izložba "Stećak 3D“, u organizaciji Fondacije “Mak Dizdar", otvorena je u Historijskom muzeju Bosne o Hercegovine.

Gorčin Dizdar iz Fondacije "Mak Dizdar" naveo je da se na izložbi može pogledati 15 3D modela stećaka s različitih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

"To ima velik značaj najprije za proučavanje stećaka. Sada širom svijeta naučnici mogu pristupiti, pogledati precizan prikaz objekata koji su često teško pristupačni. Nadamo se i da ćemo približiti stećke, naše kulturno naslijeđa i širem stanovništvu, prije svega mladim ljudima.", kazao je Dizdar.

On se također osvrnuo na činjenicu da se, iako su stećci upisani u UNESCO listu kulturne baštine, još uvijek o njima ne vodi dovoljno računa.

"Većina lokaliteta je i neobilježena i nezazaštićena. Velika ironija je da se mi svi kao i u svemu nacionalno volimo svađati kome to pripada. A niko se ne brine i to pred našim očima propada.", smatra Dizdar.

Virtuelni prikaz stećaka je kreirao Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru je zaslužan za izradu 3D printova.

Izložba je upriličena u okviru projekta "StećAR: Enhanced Vision of Stećak", koji ima za cilj povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajedničke aktivnosti i rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka, kulturnog naslijeđa svih građana Bosne i Hercegovine.

Na web stranici koja je također kreirana u okviru ovog projekta, mogu se pronaći fotografije, osnovni i GPS podaci o preko 200 nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekt provodi Fondacija Mak Dizdar, zahvaljujući podršci projekta BHRI koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u BiH, a financijski podržava misija USAID-a.

Izložba će biti otvorena svaki dan do srijede, 2. juna, a nakon Sarajeva gostovat će u Zenici, Zvorniku, Mostaru, Banjaluci i Stocu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza