U izdanju Buybook-a objavljen roman američko-bosanskog autora Ismeta Prcića

13.05.2014. 11:19 / Izvor: eKapija.ba
U izdanju Buybook-a objavljen roman američko-bosanskog autora Ismeta Prcića

U izdanju Buybooka objavljen roman američko-bosanskog autora Ismeta Prcića. Krhotine su uzbudljivo štivo, užasna priča o ratu, sazrijevanju i emotivna saga o rasparčanoj porodici.

Konačno! U izdanju Buybook-a u biblioteci Savremena bh. književnost objavljen roman američko-bosanskog autora Ismeta Prcića.

Krhotine, izvanredni i provokativni roman Ismeta Prcića, priča je o mladom Bosancu istog imena, koji je napustio ratom razorenu domovinu, i o njegovoj borbi da pomiri svoju prošlost sa svojim sadašnjim životom u Californiji. Da bi se riješio krivnje koja ga izgriza zato što je ostavio svoju porodicu u ratu, savjetuju ga da sve zapisuje. Rezultat toga je mnoštvo uspomena, ispovijesti i fikcije: dirljiva i duhovita sjećanja na djetinjstvo u Tuzli prepliću se s mučnim i tužnim pismima majci o izazovima života u novom svijetu. Kako Ismet nalazi uporište u sadašnjosti, prošlost izmiče, a njegovo pisanje se dodatno komplikuje pričama ispričanim iz perspektive drugog mladića – stvarnog ili izmišljenog – Mustafe, koji se pridružio specijalnoj jedinici i ostao u Bosni da se bori. Kada Mustafina priča zasjeni Ismetov novonastali identitet, čitalac je primoran da skuplja fragmente života koji je postao jezivo neprepoznatljiv, čak i onom koji ga živi.

Krhotine su uzbudljivo štivo, užasna priča o ratu, sazrijevanju i emotivna saga o rasparčanoj porodici.

"Impresivan... domišljat... Probija granice konvencije, logike, hronologije... Ambiciozan i dubok... [Prcić] je uspio napisati uznemirujući i snažan roman."

New York Times Book Review

 

"Strastven, duhovit i stvaran, a takođe mnogo govori o ratu, izgnanstvu, krivnji i strahu."

Chicago Sun Times

 

"Prcić bilježi ludilo rata i njegove trajne posljedice."

Publishers Weekly

 

"Zaigran, ali iskren prvenac... Veoma detaljan... [Prcić je] odvažan, saosjećajan talent."

Kirkus Reviews

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza