U Madridu otvorena izložba "Sarajevska hagada"

17.09.2021. 09:01 / Izvor: Oslobođenje
U Madridu otvorena izložba 'Sarajevska hagada'

52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom, faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi.

Na izložbi koju su organizovale Ambasada BiH u Madridu i Centra Sefardi, predstavljene su 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom, faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi.

U saradnji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu i Centra Sefardi, koji je osnovan od strane Ministarstva vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije, u Madridu je 14. septembra 2021. godine otvorena izložba "Sarajevska hagada".

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prilikom otvaranja izložbe ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić je istakla da se ovom izložbom željela približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Židovi Sefardi, prije nekoliko stoljeća.

"Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke povijesti na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih stoljeća našla svoj dom", naglasila je ambasadorica Savić.

Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, ambasadorica je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić. Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj prisutnih bio ograničen, prisustvovali su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, ambasadori, diplomate te predstavnici nekoliko udruženja.

U narednom periodu Ambasada Bosne i Hercegovine u Madridu planira organiziranje više promocija Sarajevske hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu.

Fotografije: Oslobodjenje.ba

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza