Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

U Meksiku se gradi prvo 3D štampano naselje na svijetu

14.05.2020. 19:29 / Izvor: Agencije

U ruralnom mjestu Tabasco u Meksiku, gradi se zajednica od 50 3D štampanih kuća u formi naselja.

Američka neprofitna organizacija New Story udružila se s tehnološkom kompanijom ICON za izgradnju prvog svjetskog 3D štampanog naselja.

To je dio njihovog projekta koji se bavi borbom protiv globalnog beskućništva.

Brett Hagler, generalni direktor i suosnivač kompanije, kaže da će mašina koja se nalazi na osi X-Y izvući vlasničku cementnu mješavinu iz mlaznice.

"Izgleda gotovo kao sladoled od mekog serviranja", kaže on.

Mašina počinje na samom dnu kuće, postavljajući cement sve do vrha gdje se zatim postavlja krov.

Čitav postupak izgradnje traje samo 24 sata.

"Kompanija zapošljava lokalne radnike koji rade na potrebnom radnom mjestu", kaže Hagler.

3D tehnologija i automatizacija čine izgradnju domova bržim, no radnici su i dalje potrebni da pričvrste krov i vrata i instaliraju vodovodne instalacije.

"Mi unosimo tehnologiju da bi izgradnja bila brža, jeftinija i na kraju da se dobije bolji proizvod, a onda ćemo biti u mogućnosti da lokalnu radnu snagu dodamo ostalim komponentama koje su potrebne. Svaka „isprintana „ 3D kuća će imati dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. Svaki takav dom može izdržati uragane i u slučaju zemljotresa seizmički je takođe odobren", kaže Hagler.

Ako je dovoljno snažan da se suprotstavi prirodnim katastrofama, ima "generacijski utjecaj", kaže on, jer porodice mogu prenijeti dom iz generacije u generaciju.

New story je započela rad 2010. godine nakon katastrofalnog potresa jačine 7 stepeni koji je opustošio Haiti, ostavivši iza sebe milione ozlijeđenih i beskućnika.

"Vidjevši svu tu štetu, to mi je slomilo srce.", kaže Hagler.

Umjesto tradicionalnih metoda, osnovao je New Story kako bi se mogao suočiti s katastrofama velikih razmjera novom robotskom tehnologijom koja brzo može obnoviti zajednice u ozbiljnoj potrebi.

U slučaju stanovnika Tabasca, tamošnje porodice žive za manje od 3 dolara dnevno.

Sada, koristeći štampač New Story-ja, poznat kao "Vulcan 2", oni su u mogućnosti da brzo naprave sigurna skloništa.

Za sada Hagler kaže da ne otkrivaju javno koliko košta izgradnja.

Međutim, kaže da ovu inovaciju ne žele zadržati za sebe.

Nakon svog projekta u Tabascu, nadaju se da će služiti drugim neprofitnim organizacijama koje rade na okončanju globalnog beskućništva.

"Velika ideja je otvoriti izvore i demokratizirati se i pokušati prebaciti ovu tehnologiju u ruke drugih stambenih neprofitnih organizacija i drugih vlada koje imaju u planu da riješe veoma ozbiljne probleme u svojim gradovima.", zaključuje.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza