U Mostaru otvoren Interpretacijski muzej
OTVORI GALERIJU

Pauza / KULTURA I FILM

U Mostaru otvoren Interpretacijski muzej

24.07.2014. 13:06 / Izvor: Fena

U sklopu obilježavanja 10. godišnjice od obnove Starog mosta, jučer je u Mostaru otvoren Interpretacijski muzej, smješten u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.MuM-Interpretacijski centar projekt je realiziran u suradnji Grada Mostara, Javne ustanove Muzej Hercegovine, nevladine organizacije "Oxfam" Italija te regije Toskana, a ukupna njegova vrijednost je oko 230.000 eura. Interpretacijski muzej zajedno su s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem svečano otvorili realizatori navedenog projekta. Izuzetno sam sretan zbog otvaranja novoga objekta kulture u našem gradu.

"Danas je Mostar dobio nešto posebno, a to je jedinstven centar ove vrste u BiH koji će posjetiteljima pružiti mogućnost da dožive kulturu i tradiciju ovoga kraja na jedan potpuno novi način", kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić prigodom obraćanja nazočnima te je zahvalio svima koji su pomogli u realiziranju ovoga projekta. Zamjenica talijanskog veleposlanika u BiH Ilaria Ragnoni kazala je kako cilj Interpretacijskog muzeja objediniti sve ono što predstavlja kulturu ovoga teritorija, ali i pokazati jednu smjernicu prema prosperitetu i budućnosti.

"Ovaj muzej pokazuje kontinuitet prisustva Italije kako u Mostaru tako i cijeloj BiH, a riječ je o prisustvu koje povezuje solidarnost kulturu, turizam. Sve je to predstavljeno i našim sudjelovanjem u rekonstrukciji Starog mosta, ovim muzejom, ali i brojnim našim turistima koji dolaze u Mostar",  kazala je Ragnoni.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako je, pored valorizacije kulturne baštine, cilj Interpretacijskog centra uspostaviti integralni i kulturni sustav koji će posjetitelja uputiti na sve orginalne lokacije i sadržaje. "Izloženi predmeti u ovom muzeju ostvaruju, s drugim naracijskim elementima, priču o tradiciji, običajima kulturi stanovanja i kulturi življenja u Mostaru i ovom prostoru", kazao je Krhan zahvalivši se svima koji su omogućili da dođe do realiziranja ovoga projekta.Interpretacijski muzej po svojoj geometriji i dispoziciji u interijeru omogućuje harmoničan prikaz Mostara i Hercegovine te nudi novine u smislu prezentacije i interpretacije kulture i tradicije ovoga kraja, s inovacijama u tehnološkom smislu te uporabu audio-vizualnih efekata. Kako su naglasili realizatori, ovaj će muzej, kao jedinstven centar ove vrste u BiH, posjetiteljima pružiti jedno novo interaktivno iskustvo i kulturno ali i turistički obogatiti Grad Mostar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza