Pauza / TURIZAM I GASTRO

U obaranju Ginisovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka učestvuje 100 ljudi

30.09.2018. 11:45 / Izvor: Fena

Obaranje Ginisovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka bit će organizirano 26. oktobra na platou Skenderije u Sarajevu.

Partneri u ovom projektu su Udruženja kuhara BiH i Klub ljubitelja palačinaka.

"Imamo u planu da 26. oktobra oborimo Ginisov rekord - najveće serviranje palačinaka. Dosadašnji rekord je 12.716 komada, a naša namjera je da oborimo rekord sa 13.000 palačinaka", kazao je Feni predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Što se tiče same organizacije, pripreme i obaranja rekorda, kako je kazao, planirano je da učestvuje 100 kuhara i učenika iz ugostiteljskih škola, jer se radi o veoma zahtjevnom projektu.

"Da bi oborili rekord moramo osam sati neprestano raditi, odnosno u roku od osam sati neprestanog pravljenja palačinaka oboriti taj rekord. Tako da ćemo morati imati duple ekipe koje će smjenjivati svakih sat vremena na pravljenu palačinaka. Morat ćemo imati ekipu koja će da priprema palačinke, ekipu koja će pripremati masu, ekipu koja će da raznosi tu masu do kuhara koji to pripremaju i ekipu koja će gotove palačinke nositi na jedno mjesto gdje će biti brojanje", pojasnio je Hodžić.

Pored 100 ljudi koji učestvuje u ukupnom procesu, Hodžić je kazao kako će biti angažirano i 16 sudija koji će obavljati monitoring da bi ispunili sve uvjete Ginisa koji su postavljeni kako bi se valorizovao rekord od 13.000 komada palačinaka.

Obaranje Ginisovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka bit će organizirano u sklopu 40. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze, kojeg priređuje Kantonalno javno preduzeće "Skenderija" od 24. do 26. oktobra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza