al
U Sarajevu otvoren prvi festival fotografije

Pauza / KULTURA I FILM

U Sarajevu otvoren prvi festival fotografije

10.05.2019. 10:40 / Izvor: Akta.ba

Prvi festival fotografije i vizualnog novinarstva pod nazivom “VII/Sedam/-Festival slike” svečano je otvoren jučer u sarajevskom kinu Meeting point.

Festival organizuje Akademija VII koja je otvorila ispostavu u Sarajevu, Francuskoj i Tajlandu, i to je dio projektnih aktivnosti edukativnog karaktera Fondacije VII.

Član Fotoagencije VII je i bh. fotograf Zijah Gafić kojem je ovo važan događaj, a posebno za fotografe, osnivače Agencije Rona Haviva, Christophera Morrisa, Garya Knighta koji su se sreli upravo u Sarajevu za vrijeme rata, tada su stasali kao fotografi, ali i kao osobe.

Akademija VII je novi projekt, a Gafić je najavio da će sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama. Žele formirati obrazovnu platformu za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane autore.

"Cilj nam je dvojak - podizanje opšte medijske pismenosti s akcentom na fotografiju i vizualne medije, a drugo je to da želimo odgojiti čitavu generaciju ljudi koji će ovladati zanatom, profesijom, koja im može omogućiti i egzistenciju", naglasio je Gafić.

Gary Knight, osnivač Akademije VII, i Ron Haviv izrazili su zadovoljstvo što su opet u Sarajevu, ali ovoga puta s projektom Akademije.

"Želimo da se prepozna kvalitet slike koji je važniji više nego ikada. Slika je danas toliko moćno sredstvo i mi želimo da iskoristimo i pružimo mogućnosti koje se otvaraju", kazao je Haviv i dodao kako danas svi imaju kamere u svom džepu, a ovo je prilika koju treba iskoristiti za edukaciju mladih.

Tokom tri dana na Festivalu će biti predstavljeni svjetski poznati fotografi kroz razgovore s autorima, panel-diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Sinoć je na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo otvorena izložba “Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti”.

S obzirom na to da je Festival slike edukativnog karaktera, ulaz na sve događaje je besplatan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza