U Sarajevu otvorena izložba ilustracija iz knjige "#ŽeneBiH"

09.03.2019. 10:27 / Izvor: Fena
U Sarajevu otvorena izložba ilustracija iz knjige '#ŽeneBiH'

Treća autorica Masha Durkalić navela je da je knjiga #ŽeneBiH omaž ženama koje su postigle sve te sjajne stvari i izborile ono što žene u Bosni i Hercegovini imaju danas.

Podsjećanje na bh. žene koje su ostvarile značajna postignuća, ali i na savremenice, cilj je izložbe ilustracija iz knjige #ŽeneBiH koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana žena.

Na izložbi je predstavljeno 50 ilustracija knjige o izuzetnim bh. ženama koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unaprjeđivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, a autorice ilustracija su ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH.

Također, predstavljeno je i 11 minijaturnih portreta od polimerne gline, koje je za potrebe grupnog finansiranja kampanje za knjigu #ŽeneBiH izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović.

Jedna od autorica knjige Hatidža Gušić izjavila je da su se odlučile na ovakav vid promocije knjige jer ona nije samo skup biografija nego i skup 50 umjetničkih djela bosanskohercegovačkih umjetnica.

Amila Hrustić Batovanja, također autorica, rekla je da su ilustracije rađene u skladu sa senzibilitetima ilustratorica od kojih je svaka zadržala svoju estetiku i svoj stil, ali s krajnjim ciljem da lica tih žena budu jasno prikazana. 

Treća autorica Masha Durkalić navela je da je knjiga #ŽeneBiH omaž ženama koje su postigle sve te sjajne stvari i izborile ono što žene u Bosni i Hercegovini imaju danas.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field istakao je da jedan dan u godini teško da je dovoljan za postizanje jednakosti žena u prilikama i tretmanu, ali je današnji i svaki drugi dan dobra prilika da se razmisli o tim izazovima.

Volonterska inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. kada su Hrustić Batovanja, Durkalić i Gušić putem svojih naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivale vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena. 

Izložba je organizirana uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i otvorena je do 16. marta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza