Pauza / KULTURA I FILM

U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

20.07.2020. 10:37 / Izvor: Akta.ba

Pokraj Podgradske ćuprije u Stocu upriličeno je službeno otvorenje Centra za interpretaciju kulturne baštine u sklopu projekta Stolac: raskršće civilizacija koji implementira Fondacija Mak Dizdar od ožujka ove godine, piše stolac.co.

Opći ciljevi projekta Stolac: raskršće civilizacija koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje povijesne građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promo-materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru za interpretaciju kulturne baštine, i svim posjetiteljima prezentirati kulturnu rutu koja uključuje niz povijesnih spomenika u Stocu.

Promotivni materijali uključuju video zapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, billboarde i online kampanju.

Centar će služiti kao polazna točka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva itd.), kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, poviješću, spomenicima i ostalim vrijednostima u gradu.

Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne outdoor edukacije. U centru se nude info-materijali o kulturnoj baštini Stoca kreirani u projektu, kao rezultat dizajnerskog integriranja povijesne simbolike projektom obuhvaćenih razdoblja.

Uz to, centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetitelji moći čitati knjige, gledati video zapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na općinu Stolac.

Podsjećamo, Fondacija Mak Dizdar je početkom srpnja ove godine predstavila projekt Stolac: raskršće civilizacija i aktivnosti koje su se implementirale do sada, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom razdoblju.

Posljednji vikend srpnja ove godine, od 24. – 26. najavljuju promotivni događaj, koji će se dogoditi u sklopu festivala s dugogodišnjom tradicijom – Festival kulture Slovo Gorčina.

U subotu, 25. srpnja na u Stocu održati će DJ set bosanskohercegovačkog dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini, dok će dan ranije, 24.7., na otvaranju festivala biti održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra.

Organizatori su izjavili kako će događaji biti organizirani na otvorenom, uz sve mjere zaštite koji nalažu nadležni organi, te mole posjetitelje da se pridržavaju službenih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa.

Aktivnosti ovog projekta se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Fondacija Mak Dizdar poziva javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, s bogatim kulturno-umjetničkim i povijesnim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza