U toku pripreme kandidatura nekropola za UNESCO-vu listu

15.11.2013. 12:21 / Izvor: eKapija.ba
U toku pripreme kandidatura nekropola za UNESCO-vu listu

Općina Goražde će predložiti i Općinskom vijeću Goražde uputiti na usvajanje Odluku o kandidaturi nekropola sa stećcima u Gošić polju za UNESCO- vu listu svjetske kulturne baštine.

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu je jučer upriličen sastanak  sa predstavnicima lokalnih zajednica  a u vezi sa aktuelnim regionalnim projektom ''Serijska međudržavna nominacija nekropola sa stećcima-Bosna i Hercegovina''. Sastanak je za cilj imao izjašnjavanje o preuzimanju obaveza iz Plana upravljanja proisteklih potpisivanjem akta ''Pismo namjere o uspostavljanju međuinstitucionalne saradnje na pripremi i prezentaciji zajedničkog projekta nadgrobnih spomenika – za Upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a''. Na zajedničkom sastanku održanom u zgradi Parlamentarne skupštine  BiH izvršena je prezentacija i zajednički razmotren Plan upravljanja i slijedeće obaveze općina u vezi sa istim.

Podsjetimo, pismo namjere 02.11.2009. su potpisale slijedeće institucije Ministarstvo civilnih poslova i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ispred Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore i Ministarstvo kulture republike Hrvatske. Iz obaveza proizišlih potpisivanjem Pisma namjere, sačinjeni su dokumenti  Nominacionalni dosje i Plan. Shodno smjernicama UNESCO-a, potpisanim  Operativnim vodičem za primjenu Konvencije za zaštitu svjetskog kulturnog naslijeđa ( paragraf 123.) koje glase: "Učešće lokalne zajednice u nominacionom procesu je od velike važnosti za preuzimanje dijela odgovornosti sa nadležnim institucijama u održavanju nominiranog dobra", predmetnim planom upravljanja, između ostalog, predviđene su i određene obaveze općina o kojima je neophodno da se općine izjasne.

Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je još jednom ukazao na značaj i važnost  nekropola sa stećcima koje se nalaze na području općine Goražde te istakao kako  predstavljaju bogatstvo ove lokalne zajednice.

Općina Goražde će predložiti i Općinskom vijeću Goražde uputiti na usvajanje Odluku o kandidaturi nekropola sa stećcima u Gošić polju za  UNESCO- vu  listu svjetske kulturne baštine.

Ramović je također kazao i to da su kada je riječ o ovim historijskim spomenicima podjednako važna i nalazišta neolitskog naselja Lug u MZ Zupčići kao i nekropole stećaka Hercega Stjepana Kosače u Kosačama.

Općine svoje kandidature moraju predati najkasnije do 31. januara 2014. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza