U Tuzli otvorena najveća karting staza u regiji

03.07.2019. 10:55 / Izvor: Nezavisne novine
U Tuzli otvorena najveća karting staza u regiji

Karting staza će raditi cijelo ljeto i to u poslijepodnevnim satima, a za najmlađe je predviđen mali karting.

U Tuzli je na lokalitetu petlje Šićki Brod otvorena najduža karting staza u regiji, i to na otvorenom, poručili su iz Karting arene "Speed Extreme" Mostar, koja je inicijator otvaranja karting staze u Tuzli zajedno s Karting sekcijom Tuzlanskog auto-moto kluba TUZAMK i kompanijom "Bingo".

Iz Karting arene "Speed Extreme" još prije četiri godine je najavljeno da će osim u Mostaru izgraditi staze za karting i u još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, među kojima je bila planirana i Tuzla. Ideja za otvaranje staze u Tuzli nastala je spontano kada je u Karting areni u Mostaru organizovan Šampionat BiH u saradnji s Tuzlanskim auto-moto klubom. Sada je ona i konačno realizovana.

"Nije bilo planirano da na ovakav način otvaramo jer smo mi uvijek u zatvorenom prostoru. Nismo nikada otvarali na vanjskoj površini. Ovo nam je prvi takav projekat, tako da imamo novo iskustvo. Svima preporučujem da dođu i nakon prve vožnje sigrno će tražiti drugu", rekao je Amel Salčin, uposlenik Karting arene "Speed Extreme".

Salčin je ispričao i to da je tokom priprema staze veliki broj građana navraćao i raspitivao se šta se to radi te su podržavali ovu ideju. Tako su Tuzlaci dobili modernu karting stazu sa 15 sodi kartinga. Staza ima profesionalni sistem mjerenja vremena, prikaz vremena svakog kruga u toku vožnje na ekranima te dodatnu opremu za ovaj adrenalinski sport.

"Imao sam priliku ovaj sport probati van BiH i u BiH, u Sarajevu i Mostaru. Ova staza ovdje je najizazovnija definitivno. Najduža je i za adrenalin najbolja", izjavio je jedan vozač, dok su mnogi ovdje karting probali prvi put i najavili su da će doći ponovo.

Savremena karting staza sa deset vozila na raspolaganju obogaćuje društveni život Grada soli te nudi zabavu, ne samo domaćem stanovništvu, već i gostima i turistima.

"Ovo je veoma značajno za kvalitet života građana. Nedaleko odavde imamo najveći zoo-park u BiH kompanije 'Bingo'. Evo, nekako po dijagonali oko iste petlje Šićki Brod, je ova najveća staza za karting na jugu Evrope. Dobro je, dosta posjećeno. Jedno napušteno i zapušteno mjesto oživljava", jasan je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Karting staza će raditi cijelo ljeto i to u poslijepodnevnim satima, a za najmlađe je predviđen mali karting.

Brzine veće i od 260 kilometara na sat

Kart Racing je varijanta motosportskih trka četvorotočkašima s otvorenim kotačima, poznatim kao karting. Obično se učesnici trkaju po krugovima, iako se neka profesionalna takmičenja voze u motorističkim krugovima pune veličine. Karting se obično doživljava kao korak ka višim redovima moto-sporta kao što je Formula 1.

Vozila se razlikuju po brzini. Neka, poznata kao superkartovi, mogu doseći brzine veće od 260 kilometara na sat, dok rekreativna namijenjena široj javnosti mogu biti ograničena na manje brzine. Amerikanac Art Ingels smatra se ocem kartinga.

Graditelj trkaćih automobila u "Kurtis Kraftu" izgradio je prvi karting u južnoj Kaliforniji 1956. godine. Sport je postao odmah popularan i proširio se i u druge zemlje, a u Evropi trenutno ima veliki broj karting staza i ljubitelja brze vožnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza