U Umjetničkoj galeriji postavljena izložba fotografija 'Djeca u ratu'

12.03.2016. 10:12 / Izvor: Fena

Milomir Kovačević Strašni autor je izložbe fotografija "Djeca u ratu", koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Milomir Kovačević Strašni autor je izložbe fotografija "Djeca u ratu", koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Autor je zabilježio scene iz života tad najmlađih stanovnika grada tokom četverogodišnje opsade. Tom izložbom Strašni, kroz umjetnički doživljaj, progovara o najosjetljivijem dijelu društva, te o sjećanju na ono što je Sarajevo preživjelo od 1992. do 1995. godine.

Izložbu čini 220 crno-bijelih fotografija, portreta djece odrasle ili rođene tokom rata. Na tim fotografijama zabilježene su različite situacije poput nevine dječije igre po razrušenim ulicama i malo sigurnijim dvorištima između kuća, nošenje vode u kanisterima….

Autor je fokus stavio na oči djece - neke su i dalje dječije i razigrane, a neke pak preplavljene istinskom i nedokučivom dječijom tugom.

“Ako se pažljivije pogleda, to su u suštini odrasli ljudi s dječijim likom. S jedne strane to su djeca koja se žele igrati, a s druge strane život ih je naučio da budu odrasli. Svaka od tih fotografija priča je za sebe, a ova izložba posvećena je samo toj djeci”, kazao je večeras novinarima Strašni.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je da je to jedna od najvažnijih izložbi kojom ta institucija, uz druge sadržaje tokom godine, obilježava 70. godišnjicu postojanja.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni rođen je u Čajniču. Član ULUPU BiH-a postao je 1989. godine. Od početka je njegov opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Za svoj rad dobitnik je mnogih priznanja. Ovogodišnji je laureat "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva.

Izložba "Djeca u ratu" bit će postavljena do 29. marta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza