U Vijećnici upriličen prijem za članove Moskovskog orkestra Schnittke

09.05.2018. 14:08 / Izvor: Fena
U Vijećnici upriličen prijem za članove Moskovskog orkestra Schnittke

Zamjenici gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i Milan Trivić upriličili su u Vijećnici prijem članovima Moskovskog orkestra Schnittke.

Zamjenici gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i Milan Trivić upriličili su u Vijećnici prijem članovima Moskovskog orkestra Schnittke, koji će u večernjim satima održati svečani koncert pod dirigentskom palicom direktora institucije Igora Gromova.

"Za bilo kojeg muzičara, umjetnika, dolazak u novi grad daje muzičko nadahnuće, što je veoma bitno za svaku umjetničku dušu. Za nas je dolazak u Sarajevo u tom smislu važan", kazala je Anna Shchherbakova, diretkotica Moskovskog državnog muzičkog instituta, u okviru kojeg djeluje Schnitke.

Istakla je kako su zainteresirani i otvoreni za saradnju, te da je uvijek moguća razmjena studenata, profesora, održavanje koncerata kako bi studenti, mladi izvođači imali priliku da steknu iskustva i posjete i osjete različite škole i akademije.

Ova vrsta saradnje je i te kako značajna za Muzičku akademiju u Sarajevu, jer kako je kazala profesorica Belma Alić, studenti imaju priliku da stiču poznanstva, muzička iskustva, a Sarajevo je grad kulture, umjetnosti, multikulturalnosti...

Zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić je podsjetio da Saradnja Moskve i Sarajeva traje već dugo, a bit će nastavljena i u segmentu sporta jer je Moskva zainteresirana za Kup KS u vaterpolu.

"Sarajevo postaje vrhunski turistički grad, svojstveno je samome sebi a intencija je sačuvati ljepotu, šarm, dušu, multikulturalnost. Džamije, sinagoge, crkve, katedrale pokazuju da nastavljamo živjeti svako na svoj način, a svi zajedno", kazao je Šarić.

Gostima iz Moskve su uručene medalje Grada Sarajevo koje simboliziraju multikulturalnost.

Večeras će članovi moskovskog orkestra u Vijećnici izvesti kompozicije svjetskih kompozitora, poput Rossinija, Vivaldija, Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna.

Inače, ove godine se obilježava 80 godišnjica rođenja Alfreda Schnittkea, ruskog kompozitora njemačkog porijekla, po kojem je nazvan orkestar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza