U ZDK obavljeno 7.901 preventivni mamografskih pregleda

05.03.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba
U ZDK obavljeno 7.901 preventivni mamografskih pregleda

Preglede su mogli i obavljali i muškarci, te su u četiri slučaja upućeni na dalje preglede zbog sumnje na malignom.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) sumirali su su osamnaestomjesečne (18) rezultate programa besplatnih mamografskih pregleda obavljenih u općinama i gradovima ovog kantona.

Još od 2005. u ovom kantonu se sufinansiraju pregledi grlića materica kod žena, a u posljednjih godinu i po Zavod i Institut su pokrenuli kampanju pozivanja žena (ali i muškaraca) dobne grupe od 50 do 69 godina da obave mamografski pregled.

"U ovom periodu obavljeno je 7.901 pregleda, nakon kojih su 188 žena upućena na daljnju dijagnostičku obradu", istakla je dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ, te dodala: "Cilj preventivnih mamografskih pregleda je efikasnije i ranije liječenje, te smanjenje ukupnih troškova liječenja. Rak dojke predstavlja značajan javno-zdravstveni problem i u samom je vrhu je smrtnosti od raka kod žena, a karcinom dojke može otkriti i dvije godine prije nego tumor postane opipljiv, zbog čega su preventivni pregledi jako važni u ishodu liječenja ove bolesti."

Preglede su mogli i obavljali i muškarci, te su u četiri slučaja upućeni na dalje preglede zbog sumnje na malignom.

U 2020. godini besplatni pregledi će biti nastavljeni, i to u devet privatnih i državnih zdravstvenih ustanova, koje su potpisale ugovore sa ZZO ZDK, i to tri iz Zenice, te po jedna u Maglaju, Tešnju, Žepču, Olovu, Kaknju i Zavidovićima.

Da razloga za to ima napretek, govori podatak da godišnje od karcinoma dojke godišnje umre 850 žena. Karcinom dojke je vodeća maligna neoplazma, jer je svaki peti ustanovljeni karcinom kod žena karcinom dojke.

Izlječivost karcinoma dojke, ako se otkrije na vrijeme je gotovo stoprocentna, a više od trećine žena koje su obavile proteklih 18 mjeseci preglede po prvi put je uopće obavilo mamografski pregled, što znači da je kampanja itekako imala odjeka i efekta kod stanovnica ZDK.

Pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu u ZZO ZDK Indira Mundžić je istakla da je ZZO za skrining karcinoma materice i dojke planirao 350.000 KM, te će projekt biti provođen tokom cijele godine.

"Apelujemo na stanovnice, ali i stanovnike ZDK koji imaju između 50 i 69 godina da iskoriste ovu priliku i prijave se u jednu od devet ustanova", naglasila je Mundžić.

Projekt i javna kampanja pozivanja na preglede se vode pod sloganom "Izaberi život, pobijedi starh, uradi mamografiju".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza