Udruženje AMUS: Promjene u oblasti zaštite autorskih prava

28.03.2013. 08:22 / Izvor: Fena
Udruženje AMUS: Promjene u oblasti zaštite autorskih prava

U Bosni i Hercegovini su najavljene značajne promjene u oblasti zaštite autorskih prava i početak međunarodne suradnje domaćih autora sa zemljama regiona.

U Bosni i Hercegovini su najavljene značajne promjene u oblasti zaštite autorskih prava i početak međunarodne suradnje domaćih autora sa zemljama regiona.

Predsjednik skupštine organizacije za muzička autorska prava AMUS Dino Merlin izjavio je da se već bilježi prvi ugovor o zastupanju sa sestrinskim udruženjem iz Turske, saopćeno je iz AMUS-a.

"Javljaju se i druga udruženja s istim interesom, što je izvanredno. To je potvrda i priznanje kvalitetu rada našeg udruženja. Ovim pozivam sve autore širom Bosne i Hercegovine da se učlane kako bi jači i na okupu još bolje funkcionirali u korist svih muzičkih autora, kompozitora, tekstopisaca, pisaca filmske muzike i slično u našoj zemlji. Uskoro ćemo na Skupštini AMUS-a članovima predstaviti urađeno i prezentirati jedan agresivan i amibiciozan plan rada za naredni period", izjavio je Dino Merlin.

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS ima potpisan prvi bilateralni ugovor o recipročnom zastupanju s nekom drugom kolektivnom organizacijom koja zastupa prava muzičkih autora.

Naime, u Istanbulu je s turskim udruženjem MSG potpisan ugovor.

Potpisnici su Dino Merlin i predsjednik MSG Garo Mafjan.

Najavljena je skora posjeta delegacije MSG-a našoj zemlji jer je ovo tursko udruženje spremno pomoći bržem razvoju AMUS-a i prijemu u međunarodne organizacije te sarađivati s AMUS-om kao najmlađom evropskom kolektivnom organizacijom za muzička autorska prava. 

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je i generalni konzul BiH u Istanbulu Hrvoje Kanta.

AMUS je bio domaćin i delegaciji sestrinskog udruženja muzičkih autora Hrvatske HDS ZAMP.

Dogovoren je niz zajedničkih aktivnosti i naglašen značaj partnerskog odnosa dva udruženja.

Kolege iz Hrvatske su ponudile da rukovodstvo AMUS-a razmotri niz mogućnosti jačanja bh. udruženja uz njihovu pomoć.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza