Ugrožena privatnost: Otkriven veliki propust Facebooka

10.01.2018. 13:26 / Izvor: Index.hr
Ugrožena privatnost: Otkriven veliki propust Facebooka

Tijekom prošle godine Facebook je isplatio gotovo milijun dolara nagrada za otkrivanje sigurnosnih propusta.

Facebook je godinama od svojih korisnika tražio broj mobitela kako bi mogli primati poruke, ali i pristupiti svom Facebook profilu u slučaju da zaborave lozinku.

To je dosad uglavnom funkcioniralo bez problema, sve dok nije otkriveno da pogreška u jednom alatu za oglašavanje može otkriti broj mobilnog telefona korisnika koji su posjetili određene stranice, prenosi Index.

Međunarodni tim stručnjaka iz Amerike, Francuske i Njemačke otkrio je taj problem još prošle godine u svibnju, a sedam mjeseci kasnije Facebook je priznao pogrešku i platio im 5000 dolara za to iz svog programa za otkrivanje pogrešaka u sustavu.

Činjenica da su oglašivači mogli doći do brojeva korisnika Facebooka je, osim što je sigurnosno pitanje, ujedno i izravno kršenje Facebookove politike o korištenju podataka njegovih korisnika.

Sad tvrde da nitko nije iskoristio tu pogrešku, no pitanje je i dalje zašto su toliko otezali s priznanjem da pogreška postoji, kao i s njenim otklanjanjem.

Tijekom prošle godine Facebook je isplatio gotovo milijun dolara nagrada za otkrivanje sigurnosnih propusta, što jasno ilustrira koliko pogrešaka i sigurnosnih propusta u toj mreži ima.

Stručnjaci za online sigurnost uvjereni su da ima još pogrešaka i propusta, posebno u programu namijenjenom oglašivačima te da je neki veći propust koji bi mogao ugroziti podatke i identitete milijuna korisnika tek pitanje vremena.

Jedina nada svih korisnika Facebooka je da će ga prije naći istraživači nego hakeri.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza