Ukusni zalogaji kombinovani s vinima "Vukoje"

27.10.2018. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Ukusni zalogaji kombinovani s vinima 'Vukoje'

Poznati majstor kulinarstva Trebinjac Veselin - Veso Mrakić, pripremio je u Vinskoj galeriji "Vukoje" promo-meni s pet jela kombinovanih s pet "Vukojevih" vina.

Poznati majstor kulinarstva Trebinjac Veselin - Veso Mrakić, s trenutnom švajcarskom adresom, gdje je i vlasnik kultnih restorana "Bistro des Begrues" i "Brasserie la Baloise" u Ženevi, pripremio je u Vinskoj galeriji "Vukoje" promo-meni s pet jela kombinovanih s pet "Vukojevih" vina.

Sve što je bilo na meniju pripremljeno je od ovdašnjih namirnica - ribe, slanine i kajmaka, tu su i umaci i prilozi, a takva jela se, kaže Mrakić, najbolje kombinuju sa domaćim vinima.

"Ono što je za mene interesantno je da imamo što više lokalnih proizvoda, odnosno sastojaka odavde, da bi se oni u različitim kombinacijama spajali zajedno i takođe u različitim kombinacijama spajali s vinima u jedinstvenu priču", kaže Mrakić.

Dodaje da su specijaliteti ove večeri pripremani tako da do izražaja dođu paradajz, rukola, šampinjoni i sve ono što se uzgaja na hercegovačkom području te da sve to bude kvalitetno.

Iako, kao i svaki renomirani kuvar, ne odaje sve tajne svog zanata, Mrakić kaže da on sam bira začine, bili oni iz Libana, Francuske ili s nekog drugog mjesta, ali se mora pokazati i umješnost da se ti začini spoje s ovdašnjim vinima.

"Isto se tako i 'Vukojeva' vina spajaju s jelima, pa nam, primjera radi, šardone nekada ima ukus kajsije, žilavka ukus banana i slično", dodaje on.

Neka jela koja su bila na njegovom promo-meniju kod "Vukoja" pripremao je i ranije, ali su neka pripremana prvi put, kao što su njoke na hercegovački način, zatim brandada od pastrmke, jer se ona po kulinarskim pravilima priprema od bakalara, ali je sve bilo izuzetnog i neobičnog ukusa.

Među njegovim kulinarskim tajnama koje su se osjetile na jeziku i nepcu svakako je bio i poznati začin s Bliskog istoka sumak, koji je upotrijebio kod junećeg steka, ali su i ostala jela, kombinovana s vinima "Vukoje" imala izvanredan ukus.

O tome koliko je hercegovačka kuhinja posebna najbolje su govorila pripremljena jela, koja, kako kaže Mrakić, u sebi sadrže cijelu našu bogatu istoriju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza