Umjesto Van Gogha, Trumpu ponuđena zlatna WC šolja

26.01.2018. 12:53 / Izvor: Agencije
Umjesto Van Gogha, Trumpu ponuđena zlatna WC šolja

Posudbe umjetničkih djela u cilju dekoracije određenih prostorija u Bijeloj kući su česte.

Newyorški muzej Guggenheim odbio je zahtjev za posudbu slike Van Gogha predsjedniku Trumpu, te je umjesto toga Bijeloj kući ponudio zlatnu WC šolju, navode mediji.

Muzej se izvinjava što nije u mogućnosti da opremi Bijelu kuću sa Van Goghovom 'Panoramom sa snijegom', piše the Washington Post.

 

 

Ali je Guggenheim predložio da bi 'solidna 18-karatna WC šolja', mogla biti ponuđena kao alternativa. Bijela kuća ovo nije komentirala.

Prema navodima the Washington Posta, kustosica muzeja Nancy Spector je odgovorila na zahtjev Bijele kuće još u septembru. 'Žao mi je, ali vas moram obavijestiti da nismo u mogućnosti učestvovati u posudbi s obzirom da je slika dio muzejske kolekcije Thannhauser i za koju važi zabrana transporta osim u iznimnim situacijama', napisala je u e-mailu. Slika Van Gogha iz 1888., dodaje se u mailu, će biti izložena u 'sestrinskom muzeju' uz dozvolu vlasnika.   

Međutim, kako je dodala kustosica, zlatna WC šolja koju je kreirao italijanski umjetnik Maurizio Cattelan, dostupna je Bijeloj kući 'za posudbu na duže vrijeme'.

"Naravno, radi se o predmetu velike vrijednosti i određene osjetljivosti, ali bi Vam pružili sve instrukcije za instalaciju i održavanje", dodala je Gđa Spector. Izložba, pod nazivom America, je satirični prikaz velikog bogatsva u SAD-u.

Posudbe umjetničkih djela u cilju dekoracije određenih prostorija u Bijeloj kući su česte kada su u pitanju američki predsjednici i Prve dame. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza