Pauza / KULTURA I FILM

Umjetnička instalacija Edine Selesković nastavlja svoj put u Rimu

23.03.2019. 11:35 / Izvor: Akta.ba

Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak 22. marta 2019 u glavnom gradu Italije izložbu Misli Sloboda.

Umjetnici iz cijelog sveta napuštenu zgradu pretvore u selo za umjetnost.

Nakon nevjerovatnog uspjeha prvog italijanskog izdanja, engleski sajam “Artrooms Fairs” se održava u Rimu od 22. i 24. marta u hotelu The Church Village.

Međunarodni sajam rođen je u Londonu prije 5 godina, a osmislili su ga tri italijanska poduzetnika: Cristina Cellini Antonini, Francesco Fanelli i Chiara Canal. To je jedini sajam u svijetu koji nudi besplatne izložbene prostore za skoro 100 umjetnika odabranih među tisućama kandidata iz 65 zemalja širom svijeta.

Ove godine, Edina Selesković sa instalacijom Misli sloboda-Think freedom iz Bosne i Hercegovine našla se među top 100 odbranih umjetnika/ica. 

Nakon izdanja u Londonu i Seulu, rimski sajam potvrđuje svoju saradnju sa grupom „The Church Resort“, koju je arhitekt Pietro di Pierri pretvorio u jedinstvenu zgradu u kojoj se kombinuju suvremena i antička umjetnost kako bi se stvorila jedna od najfascinantnijih lokacija u glavnom gradu. 

Da bi se garantovao uspjeh cijelog projekta, umjetnički direktor poziva stručnjake iz umjetničke industrije da se pridruže selekcijskoj komisiji. 

Među porotnicima: Kent Archer, predsjednik i kustos Univerziteta Saskatchewan; Laura Carrara Cagni, osnivačica i direktorica Edward Williams Architects; Dominique i Sylvain Levy, osnivači DSL kolekcije; Luminita Sabau, osnivač i direktor DZ BANK AG Art Collection; Aurelie Samuel, kustos i direktor Musée Yves Saint Laurent Paris; Dr. Robert Travers, osnivač galerije Piano Nobile; Bejarne Vaaga, direktor programa za umjetnost Equinor; i Gianfranco Valleriani, kustos Video Arte-a i savjetnik imanja Wolf Vostell.

Instalaciji je prisustvovala i Gildžana Tanović – pomoćnica ministra u BiH ambasadi u Rimu. 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza