Umjetnički projekt "Motiv Balkana 2016"

20.05.2016. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Umjetnički projekt 'Motiv Balkana 2016'

Radionica je organizovana u saradnji sa SOS Dječijim selima BiH i Historijskim muzejem BiH.

Ovogodišnji umjetnički projekt “Motiv Balkana“ organizuje radionicu za djecu Sarajeva o osnovama likovne umjetnosti u periodu od 28. 5. do 7. 6. Otvorenje radionice će se obilježiti poetskom večeri i izložbom slika i ex Yu stripova  u Historijskom muzeju BiH 28.5. u 19 h.

Glavni organizator ovog projekta je Umjetničko društvo „Val“ u saradnji sa Historijskim muzejem BiH, a prijatelji projekta su SAMUS (Savez Mladih Umjetnika/ca Sarajevo), INFOHOUSE, Akademija Stripa BiH  i Planet Poezija. Cilj projekta je motivacija mladih da se iskažu kreativno , te ovom prilikom ostaje otvoren poziv svim pjesnicima do 35 godina starosti da dođu u Historijski muzej BiH 28. 5. u 19 h. i javno predstave svoju poeziju publici Sarajeva.

Poetska večer je ujedno i promotivna večer. Ovom prilikom ćete moći uživati u umjetničkim slikama Aide Šarac i stihovima pjesnika Vrhunc Gorana. Uz ove umjetnike, javnosti će se predstaviti i Mirza Okić, Jelena Vidović, Amina Beriša i drugi... Pored predstavljanja njihovih djela, posjetioci će imati priliku da čuju još dosta poema mladih autora iz BiH, ali i dijaspore.

Radionica je organizovana u saradnji sa SOS Dječijim selima BiH i Historijskim muzejem BiH. Postoji veliki interes kako i likovnih umjetnika koji će raditi sa djecom Sarajeva, tako i djece da nauče osnove likovne umjetnosti što je i cilj ove radionice. Uz pomoć nekoliko žena dobrog srca iz Sarajeva i udruženja INFOHOUSE, omogućen je materijal za crtanje i kreaciju za radionicu. Certifikati o položenim osnovama crtanja i modeliranja će biti podjeljeni ovoj djeci uz obilazak muzeja. Umjetnici koji će učiti djecu različitim tehnikama su: Rebeka Abdagić, Midhat Fetahagić, Zoran Herceg, Nazmir Vatres, Maja Bajrić, Denis Haračić i AnaDominik Rodić. Ovu radionicu su podržali mnogi drugi likovni umjetnici. Sličan tip radionice će biti održan i u sklopu narednog Motiva Balkana u 2017. godini.

Krajem novembra mjeseca u sklopu jednog od festivala koje organizuje društvo „Val“ će biti humanitarna izložba gdje će djela koja su radili učitelji na ovoj radionici biti prodata za pomoć mladoj pjesnikinji, Ani Ilić koja goluje od rijetkog Fridrich's ataxia sindroma.

Press konferencija je otvorena za javnost u 11.00 h 28. 5. u Historijskom muzeju BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza