Upriličen koncert povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije

13.01.2020. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Upriličen koncert povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini obilježilo je u Sarajevu 11. siječnja 2020. godine, svečanim koncertom komornog ansambla "Arbor Vitae Trio".

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini obilježilo je u Sarajevu 11. siječnja 2020. godine, svečanim koncertom komornog ansambla "Arbor Vitae Trio“, početak predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

„Arbor Vitae Trio“ kojeg čine sopranistica Helena Mamić, pijanistica Jelena Kovačević i violinistica Lorena Milina izveo je glazbeni program sastavljen pretežito od skladbi hrvatskih skladatelja: Ive Tijardovića, Jakova Gotovca, Borisa Papandopula, Dore Pejačević, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea, Franje Vilhara.

U nazočnosti brojnih uzvanika, veleposlanik Ivan Sabolić je istaknuo da Hrvatska sada ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj posebni doprinos, a kao jedan od prioriteta naveo je jačanje europske perspektive jugoistoka kontinenta. "Zalagat ćemo se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija. Kao najmlađa država članica, svjesni smo transformacijske snage pristupnog procesa“. 

"Članstvo u Europskoj uniji je strateški cilj i Bosne i Hercegovine te želja značajnog dijela njezinih građana. Hrvatska je, stoga, spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice Europske unije. Zalagat ćemo se za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata", kazao je Sabolić i dodao kako je jasno da europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok članicama Unije postupno ne postanu i sve države jugoistočne Europe.

"Možemo govoriti o dinamici, ali ne smijemo dovoditi u pitanje cilj. Riječ je o procesu u kojemu nitko ne smije posustati. Potrebno je poticati i ohrabrivati stalni i ustrajni dijalog. To su vrata koja želimo držati otvorenima", poručio je hrvatski veleposlanik uglednicima iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza