Ups! Ostali ste bez tople vode u bojleru? Evo što bi mogao biti uzrok

31.10.2017. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Ups! Ostali ste bez tople vode u bojleru? Evo što bi mogao biti uzrok

Atlantic je francuski brend koji nudi najbolje bojlere na tržištu čiji je distributer za područje BiH upravo Nobel.

Često se kaže da ne znate što imate sve do kad to ne izgubite, a to je svakako slučaj s toplom vodom. Uvijek je imamo pa je svi uzimamo zdravo za gotovo, no jednom kad iznenada osjetite samo hladnu vodu, odjednom se sve promijeni. Od hladnoće bi zaplakali, a ako treba, ne biste se tuširali sljedećih tjedan dana. No, vratimo se sada malo u realnost. Kada se dogodi da vam iz slavine teče samo hladna voda, bojler bi trebalo što prije popraviti. Naravno, najbolje i najsigurnije rješenje je zvati majstora, no prije nego što ga pozovete, postoji nekoliko stvari koje sami možete provjeriti i lako otkloniti kvar.

Evo kako provjeriti zašto vam vaš bojler ne može pružiti dovoljnu količinu tople vode.

1. Sigurnost prije svega!

Logično je da za početak morate pregledati bojler kako bi otkrili kvar, no prije svega zavirite u ladice i pronađite papire koje ste dobili kupovinom bojlera. Ako vam garancija još uvijek traje, preskočite sve sljedeće korake i lijepo se obratite ovlaštenom servisu.

No ako niste te sreće, bacite se na pregled bojlera.

Prije nego što započnete s pregledom, pronađite glavni dovod struje u kuću, tj. kutiju s osiguračima i isključite glavnu sklopku. Isto tako, uvjerite se je li pilot gumb u pilot poziciji, tj. je li vaša vodoopskrba isključena.

2. Detaljno provjerite glavne komponente bojlera

Ako jedino pod tušem nemate tople vode, provjerite je li bojler pravilno spojen na struju. Provjerite svijetli li upravljačka ploča, tajmer i druge elektroničke komponente.

Zatim provjerite mjerač tlaka i ako možete, rukom dodirnite pumpu (crpku) u bojleru. Trebali bi osjetiti kako voda prolazi kroz nju.

Toplo savjetujemo da nikako sami ne uklanjate poklopac bojlera kako bi došli do pumpe (crpke).

3. Provjerite tajmer na bojleru

Ponekad se bojleri pokvare jer tajmeri ne rade ispravno. Možda je tajmer sam od sebe krenuo naprijed ili unatrag ili se resetirao kad je nestalo struje.

Pokušajte ga podesiti kako treba.

4. Provjerite termostat na bojleru

Možda se čini očiglednim, ali u većini slučajeva razlog hladnoj vodi je isključeni ili sniženi termostat. Moguće je da ste ga isključili kada ste na neko vrijeme izbivali iz kuće ili zbog energetske učinkovitosti.

Provjerite je li termostat podešen na dovoljno visoku temperaturu.

5. Provjerite razvodne ventile

Ako topla voda svugdje savršeno funkcionira osim pod tušem ili u slavini u kupatilu, vjerojatno problem leži u razvodnim ventilima.

Ako se topla voda ne pojavljuje, moguće je da je ventil za izmjenu vode neispravan ili je zaglavljen.

6. Provjerite elemente za grijanje bojlera

Većina bojlera na struju ima dva elementa za grijanje: jedan na vrhu i jedan na dnu, zajedno s termostatom za svaki element.

Ako niste sigurni koji grijač ne radi, tj. koji je loš, evo jednostavnog načina kako to saznati. Ako stalno dobivate tok mlake vode, riječ je o gornjem grijaču. Ako naizmjenično dobivate hladnu pa toplu vodu, vjerojatno je riječ o donjem grijaču. Još jednu stvar koju trebate provjeriti je gornji i donji termostat. Da bi provjerili grijače, pokraj sebe bi trebali imati mjerač napona kako bi provjerili struju na komponentama i jesu li one uopće uzemljene. Naravno, prije se pobrinite da ste isključili napajanje za bojler.

Budući da se sa strujom ne valja igrati, preporučujemo da pozovete majstora. 

7. Kad ništa ne radi, najbolje je sve resetirati

Što radite kada vam mobitel zablokira? Najčešće ćete izvaditi bateriju i nakon nekoliko sekundi je vratiti natrag u mobitel  ili ćete pritisnuti gumbić koji će resetirati mobitel.

Isti slučaj je i s bojlerima i sa svim elektroničkim spravicama. Pokušajte isključiti bojler i ponovno ga upaliti nakon nekoliko minuta. To će ga resetirati i od tada bi trebao pravilno raditi.

Ako je riječ o slabom pritisku vode...

Slabi pritisak vode uobičajen je problem svakog domaćinstva, posebno u hladnom razdoblju. I upravo će vas slabi pritisak najčešće dovesti do mišljenja da topla voda ne radi.

Naime, bojler će i dalje najnormalnije raditi, no protok vode do ventila će se smanjiti. Slabi pritisak vode često se javlja zbog smrznutih cijevi i ne zahtijeva nikakve popravke. Samo pričekajte da vrijeme malo zatopli.

I dalje nemate tople vode? Možda vam treba novi Atlantic bojler

Ako ovi koraci bojler nisu vratili u život, možda vam Nobel Corporation d.o.o. Mostar  može pomoći, tj. Atlantic bojleri! Atlantic je francuski brend koji nudi najbolje bojlere na tržištu čiji je distributer za područje BiH upravo Nobel. Svojom kreativnošću i inovativnošću uspjeli su stvoriti revoluciju među bojlerima! Stvorili su Steatite Turbo - prvi bojler s dijamantnim premazom!

Naime, na njegovu grijaču ne skuplja se kamenac jer je pametno smješten unutar bojlera u emajliranu čeličnu rukavicu. Tako nema nikakvog dodira s vodom pa se tako uvelike smanjuje mogućnost za stvaranjem kamenca, glavnim uzročnikom velikih troškova proizvodnje tople vode, ali i kvara električnog bojlera.

Steatite Turbo sigurno je i bezbrižno rješenje za svaki dom jer:

- ima pojačani grijač koji zagrijava 30 posto brže od klasičnih bojlera,

- čelični spremnik je zaštićen od korozije,

- štedi energiju,

- ima bezuvjetnu garanciju 60 mjeseci na spremnik i 24 mjeseca na električne dijelove.

Ako primijetite da vaš bojler čudno radi, da mu ne svijetli neka lampica ili vam daje mlaku vodu, prije svega ga dobro provjerite i vidite isplati li ga se popravljati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza