Uskoro kamera za mobilni koja "gleda" kroz zidove

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Uskoro kamera za mobilni koja "gleda" kroz zidove

13.10.2017. 11:14 / Izvor:

Gledanje kroz zidove zahvaljujući modernoj tehnologiji uskoro bi moglo da postane stvarnost.

Naučnici već godinama rade na rješenjima, a glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija.

Naučnici sa MIT-a razvili su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona kako bi mogli da vide šta se nalazi iz ugla i tako uče blage promjene u svjetlu i sjenkama.

Ovakvo rješenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza ugla.

Osnovna ideja je jednostavna – svaki predmet reflektuje svjetlost i pažljivim analziranjem svjetla na podu, u blizini nekog ugla možete vidjeti da se nešto s druge strane pomijera. Te blage promjene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspjeli da ih uoče analziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera, kao i kamere iPhone 5S modela.

Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još uvijek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija.

Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidijeti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju.

Uz to da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvijetljen, prenosi “Verge“.

PODIJELI:

TAGOVI: CornerCamera MIT Corner Camera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza