Pauza

Uskoro lavovi u Pionirskoj dolini

U Rekreaciono- zabavnom centru "Pionirska dolina" i zoo vrtu danas će biti obilježen završetak radova na izgradnji "objekta za smještaj zvijeri" površine 1.200 metara kvadratnih čiju je izgradnju finansirao Kanton Sarajevo.

28.12.2012. 13:09 / Izvor: Fena

 

U Rekreaciono- zabavnom centru "Pionirska dolina" i zoo vrtu danas će biti obilježen završetak radova na izgradnji "objekta za smještaj zvijeri" površine 1.200 metara kvadratnih čiju je izgradnju finansirao Kanton Sarajevo.

„Postavljanjem "specijalnih- neprobojnih" staklenih portala, izgradnja objekta za smještaj zvijeri u RZC "Pionirska dolina" i zoo vrtu, a koju realizira preduzeće "Park" praktično je završena. Nakon procedure tehničke primopredaje objekta i dobijanja upotrebne dozvole, preostaje proces nabavke i transporta životinja, odnosno lavova, a to je između ostalog uslovljeno i vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednih nekoliko mjeseci“, kazala je stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza. 

Objekt za smještaj zvijeri  zauzima površinu od 1.200 m2, s tim da vanjski prostor odnosno trkalište zauzima 1.0002, u čijem sastavnom dijelu se nalazi i bazen, dok se unutrašnji dio prostire na oko 200 m2. Unutrašnji dio objekta sačinjen je od prostorija za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja, te za liječnički tretman životinje. 

Objekt u kojem će biti smještene životinje urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Cjelokupan vanjski dio objekta izgrađen je od kamena, a dugodogišnji prijatelji RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt firma JUB donirala potrebnu količinu kvalitetnih boja kojima su obojeni i dekorirani unutrašnji zidovi objekta, pojašnjava Hamza. 

Za navedene radove također očekujemo da nam se doznače preostala sredstva planirana za ovu namjenu u budžetu za ovu godinu, a da bismo mi izmirili svoje obaveze prema izvođaču radova-firmi "Mipro- gradnja", dodala je ona. 
 
Na objektu nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, već staklo, tako da će posjetioci imati puno ugodniji prizor i posmatranje životinje, a i sama životinja boravit će u boljem životnom prostoru.
 
Ugodnosti i ukupnom dojmu ambijenta svakako doprinosi i hortikulturno uređenje trkališta, krova objekta, kao i prostora oko cjelokupnog objekta koje je u potpunosti realiziralo preduzeće „Park“.
 
Po njenim riječima, edukacija uposlenika koji će voditi brigu o životinjama- lavovima koji će biti stanovnici novoizgrađenog objekta, svakako je vrlo važan segment ukupnog projekta i njoj će se pristupiti vrlo pažljivo. 

„Kada otpočne procedura nabavke životinja i kada se donese konačna odluka koje i iz kojeg zoo vrta u Evropi će biti prihvaćene životinje za naš zoo vrt, počet će i dogovori s tom istom ustanovom o obuci naših hranilaca- veterinarskih tehničara. Cilj nam je da hranioci iz našeg zoo vrta do detalja budu upoznati o životnom ciklusu i navikama konkretno životinja- primjeraka koji će doći u RZC "Pionirska dolina“, kazala je Hamza.
 
Za ishranu lavova konkretno jedinke koja živi u ovakvim uvjetima potrebno je sedam kg mesa dnevno. Međutim, meso koje se koristi za ishranu lavova u zoo vrtu, iz razloga zaštite zdravlja i dužeg životnog vijeka same životinje, treba biti veterinarski pregledano i odobreno. 

„Pošto je ishrana lavova dosta zahtjevna i podrazumijeva veća i  značajnija materijalna sredstva, zatražit ćemo podršku i nadležnih institucija u čijem smo vlasništvu, ali prijatelja RZC "Pionirska dolina“ kao i sponzora posebno iz oblasti mesne industrije“, naglasila je Hamza.
 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza