Uspješno organiziran 8. Festival bosanske hrane u Ljubljani

18.04.2014. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
Uspješno organiziran 8. Festival bosanske hrane u Ljubljani
OTVORI GALERIJU

Udruženje žena Zemzem koje djeluje u sklopu Islamske zajednice u Sloveniji organiziralo je već tradicionalni Festival bosanske hrane koji se osmu godinu održava u centru Ljubljane, na Stritarjevoj ulici.

Udruženje žena Zemzem koje djeluje u sklopu Islamske zajednice u Sloveniji je u subotu, 12. aprila 2014. godine organiziralo je već tradicionalni Festival bosanske hrane koji se osmu godinu održava u centru Ljubljane, na Stritarjevoj ulici. Festival je postao poznata kulturna manifestacija koju Udruženje žena Zemzem organizira u centru Ljubljane već od 2009. godine, piše portal Islamske zajednice u Sloveniji.

Festival je odlična prilika za razmjenu iskustava, utvrđivanja međuljudskih odnosa i upoznavanja drugih kultura. Tako se Udruženje žena Zemzem svake godine potrudi da uz najpoznatija slana i slatka bosanska jela, predstavi i određeni dio naše bogate kulturne zaostavštine.

Ove godine su posjetioci Festivala imali priliku upoznati se sa posebnom unikatnom ručnom umjetnošću – nastankom bosanskog ćilima. Bosanski ćilim je poseban element u bogatoj riznici kulturne zaostavštine Bosne i Hercegovine koji je kroz stoljeća njegovan i sačuvan do danas. Ćilim je bio prisutan u svakoj bosanskoj kući i sa svojim dizajnom te bogatim bojama krasio prostore bosanske kuće. Žene su ih izrađivale same i skoro u svakoj kući bio je prisutan stan na kojima su ćilimi nastajali kako za osobne potrebe tako i za prodaju. Vrijedilo je i to da nije svaka žena znala izvesti dobar i kvalitetan ćilim.

Udruženje žena Zemzem može se pohvaliti članicama koje su u mladosti vezle ćilime i danas svoje znanje prenose na mlađe generacije. Na Festivalu je predstavljena sva oprema za izradu ćilima, proizvodi kao i prikaz kako ćilim nastaje što je izazvalo poseban interes kod posjetioca Festivala. Cjelovitu priču o ćilimu prikazale smo i kroz fotografsku priču koja je bila predstavljena uzduž Stritarjeve ulice. Fotografije su autorsko djelo mladog i ambicioznog fotografa Denisa Škrgića.

Kulturni dio programa uljepšala je i izvedba sevdalinki članica KUD-a Sevdah iz Ljubljane, Maše Perenda i Lidije Matić. Njihovu izvedbu popratila je harmonika kojom je spretno rukovodio Zilhad Džananović. Na sedam štandova posjetioci su mogli da dobiju najpoznatija slana i slatka bosanska jela. Svakako da nije nedostajala i prava bosanska kahva i halva čiji je miris mamio i ostale prolaznike da posjete Festival.

Kao i prethodni tako je i ovaj Festival bio veoma posjećen. Festival su posjetili i mnogi turisti koji su se, kao velika većina drugih, najduže zadržali kod stana na kojem nastaje prvi Zemzemov ćilim.

"Radosni smo što je Festival posjetio i evropski parlamentarac g. Jelko Kacin. Posebnu zahvalu za trud i samopožrtvovanje dugujemo članicama Udruženja žena Zemzem, jer bez njih zasigurno Festival bosanske hrane ne bi bio moguć. Za podršku se zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ka uspješnoj organizaciji Festivala", ističu iz Islamske zajednice.

Udruženje žena Zemzem sve dosadašnje Festivale kao i 8. Festival bosanske hrane namjenjuje za izgradnju džamije u Ljubljani i pomoću tog i drugih projekata Zemzem je uzorit vakif po pitanju projekta izgradnje džamije u Ljubljani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza