Uvezana muzejska ponuda: Sarajevo spremno dočekuje turiste

27.04.2013. 10:08 / Izvor: Fena
Uvezana muzejska ponuda: Sarajevo spremno dočekuje turiste

Sarajevo na raskršću svijeta je jedini projekt koji pokriva 13 muzeja u Sarajevu i ima veliki potencijal za povećanje turističke posjete.

U sklopu promocije kulturnog turizma grada Sarajeva, u petak su u Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavljeni sadržaji kojim će  institucije kulture obogatiti turističku ponudu grada putem projekta Sarajevo na raskršću svijeta.  Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je prezentiran novi turistički vodič, tri kulturno-historijske rute u sklopu projekta "Sarajevo na raskršću svijeta", a prikazan je i dokumentarni film snimljen tokom trodnevne rute kojoj su prisustvovali predstavnici međunarodnih turističkih agencija.

Naglašeno je da je ova jedinstvena turistička ponuda nastala u sklopu projekta Sarajevo na raskršću svijeta koji finansira EU iz IPA fondova, a sufinansiraju Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Federalno ministarstvo okoliša i turizma, dok je  Fondacija Mozaik  kreator i implementator projekta.

"Evropska unija pomaže projekt Sarajevo na raskršću svijeta s 300.000 eura. To je jedini projekt koji pokriva 13 muzeja u Sarajevu i ima veliki potencijal za povećanje turističke posjete. Nema samo ekonomski potencijal nego i kulturalni", kazao je novinarima Martin Schieder, voditelj sektora za ekonomski razvoj i državne resurse u Delegaciji EU u BiH.

Građani i posjetioci grada Sarajeva moći će uživati u tri jedinstvene rute kulturnog turizma, a turisti će moći produžiti svoj boravak za tri dana ispunjena zanimljivim kulturnim sadržajem.

I Grad Sarajevo je prepoznao značaj ovog projekta, te kako je rekao  Sahrudin Sarajčić  iako je ovo bio izazovan i zahtjevan projekt, on će doprinijeti boljoj afirmaciji Sarajeva kao primamljive turističke destinacije.

Trodnevnu kulturnu rutu su obišli predstavnici međunarodnih turističkih agencija koji su od 10. do 13. aprila boravili u Sarajevu i upoznali bogatu kulturnu i historijsku baštinu grada, s ciljem da u svoju ponudu uključe i tri turističke rute, kreirane u okviru projekta Sarajevo na raskršću svijeta.

Direktorica fondacije Mozaik  Vesna Bajšanski-Agić je istakla da je važan element ovog projekta zapravo razvijena saradnja predstavnika institucija kulture, medija, turističkih radnika, te zanatlija i ugostitelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza