Važne informacije u vezi s javnim dočekom 2020. godine u Sarajevu

28.12.2019. 10:41 / Izvor: Agencija Anadolija
Važne informacije u vezi s javnim dočekom 2020. godine u Sarajevu

U utorak, 31. decembar 2019. od 15:00 sati do 05:00 ujutro 1. januara 2020. godine, odnosno u vrijeme dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem na platou SCC-a, saobraćaj će biti obustavljen.

U skladu s rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, radi održavanja novogodišnjih koncerata ispred Vječne vatre i na platou Sarajevo City Centra (SCC) 30. i 31. decembra 2019. i 1. januara 2020. godine, doći do privremene izmjene saobraćaja u ulicama Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Hiseta, Vrbanja, Kotromanića, Vilsonovo šetalište, most Suade i Olge, Valtera Perića, Franca Lehara, Kralja Tvrtka, Franje Račkog, Dolina i Magribija, javlja Anadolija. 

Ulice koje će biti zatvorene

Rješenje se odnosi na održavanje koncerta ispred Vječne vatre, u ponedjeljak 30. decembra 2019. godine, javnog dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem ispred SCC-a u utorak, 31. decembra 2019. i koncerta Zabranjenog pušenja u srijedu 01. januara 2020. godine ispred Vječne vatre.

Tim povodom, u ponedjeljak 30. decembra od 17:00 do 00:00 sati, odnosno u srijedu 01. januara 2020. od 17:00 sati do 01:00 ujutro 2. januara 2020. Godine saobraćaj će biti obustavljen u ulici Mula Mustafe Bašeskije, na dijelu od spoja s ulicom Pehlivanuša do spoja s ulicom Kaptol i u ulici Maršala Tita od spoja s ulicom Kaptol do raskrsnice s ulicom Radićeva i ulicom Ćemaluša od spoja s ulicom Mula Mustafe Bašeskije do spoja s ulicom Ferhadija.

Alternativni pravci su Mula Mustafe Bašeskije-Pehlivanuša-Petrakijina-Mehmed paše Sokolovića-Bjelave-Džidžikovac-Koševo-Maršala Tita.

U utorak, 31. decembar 2019. od 15:00 sati do 05:00 ujutro 1. januara 2020. godine, odnosno u vrijeme dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem na platou SCC-a, saobraćaj će biti obustavljen u ulici Zmaja od Bosne u oba smjera, tačnije od raskrsnice pomenute ulice s ulicom Fra Anđela Zvizdovića, za smjer Baščaršija-Ilidža (od raskrsnica s ulicom Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnica ulica Halida Kajtaza-I transferzala), a za smjer Ilidža-Baščaršija, od raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića do spoja s ulicom Vrbanja.

Saobraćaj će biti obustavljen i u ulici Maršala Tita, na dijelu od raskrsnice s ulicom Alipašina do raskrsnice s ulicom Fra Anđela Zvizdovića, kao i na dijelu ulice Valtera Perića od raskrsnice s ulicom Hamida Dizdara - ulica Đoke Mazalića - ulica Hiseta - uspostava jednosmjernog saobraćaja iz pravca ulice Maršala Tita prema ulici Hiseta. 

Alternativni pravci su Maršala Tita-Alipašina-Jukićeva-Zuke Džumhura-Braće Begić-Halida Kajtaza-Zmaja od Bosne, Maršala Tita-Kranječvićeva-Halida Kajtaza-Zmaja od Bosne, Maršala Tita-Hamze Hume-most Skenderija-Terezije-Grbavička, Hamdije Čemerlića-Put života- Halida Kajtaza-Bolnička-Alipašina i Hamdije Čemerlića-Grbavička-Terezije-Skenderija

U navedenom periodu, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica. Taxi usluge će se moći koristiti na najbližim stajalištima, tj. onim koji nisu u zoni zabrane saobraćaja.

Što manje koristiti privatna vozila

Na početku prilaznih ulica koje vode ka platou SCC-a bit će postavljeni kontrolni ulazni punktovi Hiseta, spoj Valtera Perića-Dolina, Augusta Brauna, fra Anđela Zvizdovića, Kralja Tvrtka, Franca Lehara i Zmaja od Bosne.

U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, u koncertni prostor posjetioci neće moći unositi predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda, oružje, vreće, torbe i ruksake, alkoholna pića, napitke u metalnoj ili staklenoj ambalaži, te pirotehnička sredstva.

U sklopu koncertnog prostora bit će raspoređeni mobilni toaleti. Također, bit će vidno označene lokacije na kojima će se nalaziti kola Hitne pomoći čije će ekipe intervenisati u slučaju potrebe.

”Ovom prilikom, sugerišemo građanima koji žele prisustvovati javnom dočeku Nove 2020. godine, da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju. Obzirom da će parking prostori na lokaciji Javnog dočeka biti zatvoreni, preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizovano dovoze posjetioce, koriste najbliže veće parking površine na Zetri, kao i u krugu Kampusa UNSA (od 22.30 sati) u noći javnog dočeka Nove 2020. godine“, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću stručne službe gradonačelnika Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza